Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков откри днес в Плевен 12-ото издание на Международното пчеларско изложение-договаряне „Пчеларство Плевен 2014”. „Това изложение очертава традициите и прокарва път към бъдещето на един стар земеделски отрасъл – пчеларството”, така се обърна към изложители и гости на Международното пчеларско изложение министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде Фермер.БГ.

 

Той подчерта, че Пчеларството е много важен сектор за страната ни и неговото развитие е сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), защото „производството на натурален пчелен мед е висококачествен хранителен продукт в полза на човека”. „Пчеларството ангажира голям брой хора у нас и съм много добре запознат с нуждата от финансово подпомагане на сектора на пчеларството. Ще отбележа, че за периода 2011-2013 г. по всички мерки от Националната програма по пчеларство, българските пчелари получиха финансова помощ в размер на 15 858 396 лева.

 

Само за 2013 г. българските пчелари получиха близо 6 млн. лв. Това е най-големият финансов ресурс, усвоен за двата 3-годишни периода и е постигнат най-висок процент усвояемост на определения годишен бюджет – близо 90%”, заяви министър Греков. Той допълни, че е необходимо да се води пряк диалог с пчеларските организации. „Радвам се, че с активното участие на браншовите пчеларски организации беше изработена и одобрена от ЕК новата тригодишна програма по пчеларство за периода 2014-2016 г.”, каза още министър Греков.

 

Той припомни, че утвърденият бюджет по новата Национална пчеларска програма е в размер на 4 400 000 лв. „С новата програма отговаряме на множеството искания на пчеларите за прецизиране на реда на приема на заявления”, категоричен беше Греков. И увери, че така всички български пчелари, отговарящи на критериите за финансиране, имат възможност да получат финансово подпомагане по програмата. Над 1 800 са кандидатствалите по мерките от програмата в определените срокове български пчелари. Министър Греков поздрави всички пчелари по повод предстоящия Празник на пчеларя – Св. Харалампий и им пожела пълни кошери с мед.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!