Министър Десислава Танева получава сериозна подкрепа от агросектора, сочи анкета на Фермер.БГ. На въпрос как фермерите оценяват управлението на МЗХ и политиките за агро-сектора през последната година, Танева получава 55,01% подкрепа с отговорът, че управлението е по-добро от предходните години.

 

Според 12,3% от фермерите са направени добри стъпки, но е нужно още. Общо 9,46% пък смятат, че няма съществена промяна. За 20,63% нещата в агро-сектора се влошават, а за 2,87% от гласувалите е трудно да отговорят на въпроса.

 

Подкрепата от 55,01% за управляваното от Десислава Танева ресорно министерство е своеобразен рекорд, в сравнение с традиционно ниското одобрение, което земеделците дават на аграрните министри. През годините на управление, от Дикме, Кабил до Найденов, подкрепата е между 6 и 11%. Най-високата си точка достига при управлението на проф.Греков и проф.Станков, съответно 27% и 29,8%.  

 

Основните проблеми пред Танева в този мандат са свързани с ефективното прилагане на новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020; адаптирането на фермерите към новите изисквания на ОСП по линия на директните плащания; преструктурирането на млечния сектор и кризата с цените на млякото; реформата и проблемите в земеползването, особено в частта за пасища; осигуряването на подкрепа за гарантиране на пазари на българските агро продукти;  законодателна реформа за опазване на селскостопанската реколта; заемане на ясна, независима и категорична позиция по темата за недопускане на ГМО на територията на България; заемане на позиция от страна на МЗХ за използването на обявеният за канцерогенен препарат - глифозат в земеделието.

 

* анкетата е проведена онлайн в продължение на 5 дни, ограничена по IP адрес, общо 349 гласували, единствено IP-та от България


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!