До дни Работната група, която ще организира създаването на нова национална пчеларска браншова организация, обединяваща всички пчелари, ще се събре на първото си заседание. Това съобщи за Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, координатор на групата и председател на Съюза на българските пчелари (СБП). Припомняме, че преди 2 седмици беше избрана 15-членна работна група по учредяването на обединената пчеларска организация.

 

В работната група участват представители на 7-те браншови пчеларски организации, подписали споразумението за обединение в края на миналата година, както и представители на Сдружението на жените-пчеларки, на областни пчеларски организации и изявени пчелари от различни райони на страната. „До момента работихме по концепцията за новата организация. По мое мнение тази концепция е вече в окончателен вариант, в който съм я изпратил на всички браншови организации да се запознаят с нея. От няколко региона ми казаха, че искат да проведат срещи по места, за да дискутират текстовете.

 

И в някои от браншовите организации, които са учредители на новата организация, също имат намерение да подложат на обсъждане концепцията. Процедурата е тромава, но все пак става въпрос за най-важния документ, който трябва да защитава бранша в бъдеще“, сподели инж. Михайлов. Той допълни, че засега няма точно определена дата за провеждане на заседание на Работната група, тъй като пчеларите вече имат доста работа в пчелините, предстоят и аграрни форуми, в които част от тях ще участват, тоест трябва да се намери компромисен вариант за времеи място на провеждането на заседанието, за да могат в него да участват всички членове на групата.

 

Фермер.БГ припомня, че вариантите, около които са постигнали консенсус участниците в Работната група относно име на новата организация, са три: Български пчеларски съюз, Съюз на пчеларите в България и Обединени български пчелари. На предстоящото заседание на Работната група трябва да бъде гласувана концепцията, както и да бъдат взети важни решения за бъдещите стъпки по учредяване и регистрация на обединената пчеларска организация.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!