Според Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) местните власти определят къде може да се разполагат животновъдните обекти в съответните землища.  А какво става, когато според жители на село Ковачевци, община Перник, свинекомплекс, управляван от близки на кмета, замърсява въздуха и околната среда в района?

Сигнали от Видинско: Фирми не си плащат рентите на земи от ДПФ

От години те се оплакват от миризмата, идваща от индустриална свинеферма, която се намира само на няколкостотин метра от последните къщи на селото. Последно, в края на септември, 2023 г. група жители обяви пред БНТ, че е възможно замърсяване на питейната вода поради близостта на каптажите до свинекомплекса, както и водите на реките Светля, Ракиловска и язовир Пчелина. 

По техни думи обектът е пряко свързан с близки роднини до кмета, а на запитване омбудсманът им отговорил, че комплексът  е построен на съвсем друг имот от посочения в проекта за застрояване.

Случаят е отнесен и до агроминистерството, от където в официален отговор на депутатско питане подчертават, че според чл. 133, ал. 1 от ЗВД е въведена разпоредба общинските съвети да определят с наредба обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни по смисъла на Закона за животновъдството на територията на съответната община.

 „В компетенциите на общинската администрация е да извършва контрол по спазването на наредбата в това число при отглеждането на свине в индустриални ферми”пише в отговора.

Относно регистрацията на животновъден обект по ЗВД от ведомството уточняват, че през последните години са правени няколко изменения на ЗВД, като от 11.08.2020 отпада изискването при заявяването за регистрация на животновъден обект да се предоставя информация за съответствие със Закона за устройство на територията (ЗУТ).

И така, в случая става дума за индустриална ферма спрямо Наредба 44 от 2006 г., регистрирана по чл. 137, която притежава Удостоверение за регистрация от ОДБХ – Перник. При справка в регистъра на свиневъдните обекти на сайта на БАХБ Агри.БГ откри, че обектът е вписан в регистъра с отговорно лице "ВЕЛИ АВ ХОРСИЗ" ЕООД капацитет на отглеждане 1875 свине, а брой на животните – 1240 общо. 

В обекта има изготвена и функционираща програма за биологична сигурност, включваща процедури за анализ на опасностите и контрол на критичните точки, като събирането и обезвреждането на торовите маси е една от тях. Те се събират във водопълна изгребна торова лагуна чрез система от канали и тръби в производствените помещения”, информират още от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Изглежда документално всичко е наред, но живущите в района продължават да твърдят, че миризмата е непоносима особено вечер, а законовото функциониране на индустриалната ферма е спорно.

Всъщност инвестиционното предложение изглежда не е преминало екооценка. Преценката на директора на РИОСВ – Перник, цитирана от МЗХ, гласи: „Реших да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение „Изграждане на кланица и свинекомплекс…”, което няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони.”

Става ясно още, че през декември 2021 г. главният архитект на Община Ковачевци издава удостоверение за въвеждане в експлоатация, в което се посочва, че няма ограничени условия за ползване на строежа и че същият е изпълнен в съответствие с одобрените инвестиционни проекти.

На 16.08.2022 дружеството подава заявление за изграждане на „Модулен кланичен пункт за свине” регионалната екоинспекция издава положително становище само 9 дни по-късно. Обектът ще бъде изграден в съответствие с изискванията на Наредба 10 от 2021 г. за специфичните изисквания към производството на храни от животински произход в кланични пунктове и в него ще се извършва добив и транжиране (частично до половинки) на месо от свине от горепосочената собствена свинеферма, изградена в съседство и регистрирана като животновъден обект.

"На 27.07.2023 г. е извършена и проверка на обекта от ОДБХ – Перник, при която не са констатирани нарушения в дейността на комплекса. Данните за обекта са отразени във ВетИС", съобщават още от агроминистерството.