Фермери са подали от началото на този месец 10 сигнала за нападение от мечки в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян.

Стопани, пазете стадата и кошерите от мечки в Родопите

Последният случай е от вчера, когато хищникът е нападнал стадо с овце в боринското село Буйново, съобщават от екоинспекцията. Стопанинът се е оплакал, че е намерил убита една овца, а днес държавните служители са открили, че липсват още две животни от същото стадо.

Те не са успели да открият липсващите овце, но се натъкнали на самата мечка. Заедно с горска полиция групата за бързо реагиране е успяла да прогони проблемното животно в гората.

Експертите преценяват мечката като млада и неориентирана, която не се страхува от хората и си търси място. По думите им тя не е опасна и агресивна и може да промени поведението си, пише порталът Марица.

Нападнатото стадо в Буйново не е изолиран случай. За по-малко от месец от мечки са пострадали общо 12 селскостопански животни – 8 овце, 1 коза и 3 говеда. Най-много са нападенията в село Сливка, където стопаните са се разделили с 4 овце, 1 коза и 3 телета. От набезите на жищниците са пропищели още в селата Дебеляново, Смилян, Букова поляна, Туховища и в района на град Чепеларе.

По информация на екоинспекторите проблемните мечки са няколко. Има една от тях обаче, която редовно напада добитъка. За нея от местното горско стопанство са поискали от министъра на земеделието Десислава Танева да получат право да я застрелят.