Мечка с три малки мечета нападна пчелни кошери в смолянското село Чокманово, съобщи кметът на селото Стефка Маджарова. Инцидентът е станал в района под гробищния парк в селото. Пчелните кошери са собственост на мъж от селото. Установено е, че са изядени около 60 пити с мед. Инцидентът е посетен от група специалисти на РИОСВ – Смолян, Държавно горско стопанство – Смилян и Ловната дружинка в селото. Съставен е протокол, като най-вероятно щетите, причинени на собственика от мечката, ще бъдат изплатени.

Кошерите не са пострадали сериозно, тъй като мечката ги е съборила и е изяла само запасите от мед. Собственикът вече е преместил останалите кошери на безопасно място в селото.

По думите на Маджарова, от години насам в района на Чокманово е нямало набези от мечки. Според нея, хората не се тревожат, тъй като мечката не е стръвница и напада само пчелини. Засега е установено, че едрият бозайник обикаля района около Чокманово, но не смее да влезе в самото населено място. Това е поредният инцидент с мечка, от началото на пролетта. Преди известно време мечка изяде няколко овце и телета в община Баните. За подобни набези съобщиха и от община Лъки./Агенция Фокус