Фирмата Kongskilde пусна машина за междуредова обработка на почвата с видео и GPS контрол.

почвообработваща машина Kongskilde Борбата с плевелите в насажденията с редови култури по механичен начин е сложна и отнема много време, защото междуредовите инструменти не могат да се приближат достатъчно близо до неравномерно разположените в реда култури.

Шведският производител на селскостопанска техника Kongskilde въведе нова гама машини наречени Vibro Crop Intelli. Отличителна черта на този модел е оборудването с прецизен контрол на работните органи и променлива ширина на захвата с помощта на видеокамера и с GPS технология.

Управление на камерата

Новата машина за междуредова обработка Vibro Crop Intelli използва управляема с хидравлика рама, която е навестно прикачена към трактора. Рамата управлява от видеокамерата и терминала за контрол от кабината, така че работните органи да се нагласят абсолютно точно по отделните редове. Системата осигурява точност до 2,5 см, при което плевелите в непосредствена близост до растенията се отстраняват.

Секционен GPS контрол

Машината може да бъде оборудвана с механизъм, позволяващ индивидуално да се повдига всеки работен орган. Това гарантира, че всеки отделен ред ще бъде третиран точно дори и при неравномерно растящи насаждения. Секционният контрол се осъществява чрез GPS терминал, разположен в кабината на трактора.

Намаляване употребата на продукти за растителна защита

Предвид това, че органите работят в непосредствена близост до растенията, се намалява количеството на прилаганите хербициди.

Бункер за семена

По желание машината Vibro Crop Intelli може да бъде снабдена с бункер за семена. При последния преход с помощта на него се засяват междинни култури. Разстоянието между редовете е 50 и 75 сантиметра.

Новите машини се доставят за разстоянието между редовете от 50 см (12- и 18-редови) и 75 см (8- и 12-редови). В сравнение със съществуващите аналози новата концепция на машината може да увеличи производителността с 50%.

{youtube}HQcR9D7uFHs{/youtube}

Kongskilde е шведски производител на селскостопанска техника. Фирмата предлага следните машини:

  • за обработка на почвата и грижи за растенията (марки: Kongskilde, Howard, Nordsten, Overum и Becker);
  • за животновъдството (машини за фураж Kongskilde и линии за смесване на фуражи JF-Stoll);
  • за транспортиране, сушене, съхранение и сортиране на зърното.

Годишният оборот на компанията е приблизително 180 млн. долара.