Българството вино е по-добро от всякога, но проблемите остават. Нещо липсва България да се нареди сред топ винените производители в света. 

„В чужбина не сме толкова разпознаваеми колкото би трябвало да бъдем за това качеството, което произвеждаме. Продажбите също не са от най-добрите“, бяха думите, с които идеологът и издател на DiVino.bg и DiVino Magazine Емил Коралов отвори темата за проблемите на винопроизводителите в България в разговора с Мартин Михайлов, директор Бизнес развитие на „Домейн Бойар“ и изба „Кортен“. Това стана по време на форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”, организиран от Forbes България и Агри.БГ. 

Според Михайлов България е загубила много позиции на световния винен пазар от края на 80-те години на миналия век. 

„Към момента сме на 26-о място като износител на бутилирано вино. Причините са комплексни. Стартират от началото на прехода – собствеността, консолидирането на лозя и това, че много хора напускат сектора. 

Продукт имаме, но нямаме стратегия за развитие на бранша и държавна политика, насочена към подкрепа на виненият сектор “, сподели той. 
Българската винена индустрия изостава в модернизацията на избите и оборудването, но е в крак със световните тенденции при разработването на алтернативни продукти  - от тихи пенливи вина по-сухи, по-сладки до всякакви винени миксове. 

Проблемът е, че поради трансформацията на всички експортни пазари, „Домейн Бойяр“ има по-голям капацитет от това, което реално можем да произведе. 
„Нас ни вкарва повече в мейнстрийм частта на бизнеса, където ни ползват като бутилировач, компания, която произвежда частни етикети за големи клиенти не само от Европа, а и от САЩ и Азия. 

И от друга страна по-малката изба „Кортен“ е фокусирана върху показването на истинския характер на местните и чуждите сортове, за който между другото тероарът в България е един от най-добрите в Европа. Особено в района на югоизточната част на Тракийската низина“, добави Михайлов.  

Очаквайте скоро видео от участието на Мартин Михайлов във форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”.