Евродепутатът Мария Неделчева е внесла 51 поправки по проекта за новата Обща селскостопанска рамка (ОСП) на ЕС и предложенията към основния документ. В една от поправките, Неделчева предлага в новата ОСП да отпадне тавана на субсидиите за големите фермери, който би ограничил средствата за голяма част от едрите фермери както в България, така и останалите стани-членки на Европейския съюз. Това стана ясно по време на семинар в Разград по повод българското обсъждане на ОСП, организирано от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), Мария Неделчева, МЗХ и Copa Cogeca.

Над 100 земеделски производители от областите Разград, Русе, Велико Търново и Силистра дадоха своите предложения и посочиха какви искания трябва да защитава нашата държава по повод дебатите около бъдещата ОСП.

Друга поправка, която Мария Неделчева заедно с Министерството на земеделието и храните предлага в новата ОСП е животновъдите, които не са собственици на земи също да имат право да получават европейски субсидии. Според сегадействащите правила на ОСП е точно обратното и поради тази причина почти 90% от животновъдите у нас са лишени от такива субсидии. Това е още една причина, поради която евродепутатът Мария Неделчева призова родните производители да дадат свои предложения за дефиниране на понятието „дребен фермер”. Нужно е България да е готова с дефиниция по този въпроси, защото почти всички нови страни-членки са се обединили, че новата европейска земеделска политика трябва да е насочена към отделните дребни производители.