В новия Закон за храните е предвиден достатъчно дълъг период, за да може съответният оператор да направи регистрация, а пък тези, които имат редовна такава, да се пререгистрират. Така ще се вкара ред в бизнеса и той ще се осветли. Законът за храните по своему много сериозно се изправя срещу сивата икономика - тема, от която страда цялото българско общество. Това каза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите за Фокус във връзка с Новия Закон за храните. 
 
Новият Закон за храните е създаден чрез съвместна работа на работна група и представители на хранителната индустрия. Относно това дали са защитени интересите на браншовите организации в него, Кукушева обясни:
 
„За първи път в новата история на България се създава един изцяло нов Закон за храните, който реферира към всички европейски регламенти. Законът за храните е важен, защото определя критериите, при които трябва да бъдат регистрирани производители, дистрибутори и оператори на храни. Определя критериите, на които трябва да отговарят сградите, в които се произвежда и търгува храна. Категорично тези критерии са обвързани със Закона за устройство на територията. В момента регистрационният режим е абсолютно доброволен и 50% от сградения фонд изобщо няма необходимите акт 16 или удостоверение за ползване. В новия Закон за храните е предвиден достатъчно дълъг период, за да може съответният оператор да направи регистрация, а пък тези, които имат редовна такава, да се пререгистрират. Така ще се вкара ред в бизнеса и той ще се осветли. Законът за храните по своему много сериозно се изправя срещу сивата икономика - тема, от която страда цялото българско общество. Във време, в което всяка една държава в ЕС сериозно трябва да разгледа своите пробойни по отношение на събираемост на данъци и задължения в държавния бюджет е важно една индустрия, която генерира годишно официален оборот в рамките на над 10 млрд. лева да спазва определени нормативни европейски регламентирани правила и това може да се случи категорично през Закона за храните.“
 
В Закона се предвижда и създаването на Национален съвет по храните, в който ще присъстват всички браншови организации. Функциите на съвета ще се простират в техни регистрирани уеб страници и публична дейност. Това са организации, които имат членове, които работят единствено и само на светло. Организации, които са въвели добрите производствени и търговски практики, обясни специалистът. 
 
Различените видове наказания се увеличават от 2 до 8 пъти, като са разработени и нови санкции. Кукушева е категорична, че това ще спомогне за по-малкото нарушаване и по-стриктното спазва на закона. 
 
„Санкциите се прилагат в случаи, в които има рецидив на повторения на действието от страна на бизнес оператора. За първи път в това законодателство се предвижда и категорично затваряне, без право на подновяване на дейност, когато се създават условия за предизвикване на масова криза, касаеща здравето на българските потребители. Темата за нашето здраве е основна тема, която стои на дневен ред в обществото. При положение, че тази тема е основна и европейското законодателство изцяло е подчинено на темата, нямаме притеснения, че тези санкции могат да събудят нечие недоволство. Откровено ще кажа, че всички, които не желаят Закона за храните да се случи и да заработи, работят или на 100% или на над 80% в сивия сектор. Един сериозен бизнес оператор и инвеститор само може и се случва да аплодира създаването на това законодателство“, каза тя.
 
В заключение председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите обясни, че новият Закон за храните ще доведе до по-високата степен на сигурност и доверие в потребителите на храни.