Лозопроизводители оставят гроздето необрано заради липсата на купувачи на продукцията им. За това сигнализира във форума на Фермер.БГ Димо Карабоюков, който отглежда 32 дка лозя – мерло, памид и болгар в Хасковския регион. От прибраното грозде е успял да продаде на частни лица памида. Останалото грозде обаче не може да реализира. Поради тази причина в стопанството му необрани стоят 20 дка мерло.

Димо Карабоюков не е съгласен с твърдението на винпромите, че няма достатъчно българско грозде. Преди две години, когато наистина реколтата беше слаба, управляващите разрешиха безмитен внос на грозде от чужбина. След като обаче отмина тази година никой не отмени разрешението за безмитен внос. Така винпромите продължиха да внасят продукция отвън, а не я купуват от българските лозопроизводители, коментира Карабоюков. Тази година ситуацията е още по-зле, тъй като постепенно винпромите изградиха собствени масиви, от където се сдобиват с грозде.

Изкупните цени на плода са недопустимо ниски – едва 0,25 – 0,30 лв за кг (само на места до 0,35 лв). За да бъде производителят поне на минимална печалба, той трябва да вземе 0,50 лв за кг грозде. Пръскания, по 0,50 лв на корен за беритба, дисковане, нафта и всички други разходи се увеличават с всяка изминала година, а изкупните цени на продукцията стремглаво падат надолу – от 0,70 – 0,75 лв за кг преди 2 години, през 0,40 – 0,45 лв за кг през миналата година до 0,25-0,35 лв през тази година.

Не е редно произведена стока да остава неприбрана. И ако държавата не може да се намеси при определянето на изкупните цени на винпромите, то поне трябва да организира износа на грозде за чужбина, смята Димо Карабоюков. В тази ситуация не съм само аз. Постоянно колеги ме питат Бат’ Димо, какво ще правим?, защото и те са в същото положение, обяснява лозарят. А отговорът, който дава, за съжеление, не е никак оптимистичен: „Какво ще правим – не знам. Никой не може да каже”.

И така 20-те декара необрано мерло в лозето на Димо Карабоюков ще си останат. Той изпрати снимки на необраното грозде, за да може чрез Фермер.БГ управляващите да ги видят...



© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!