Няколко месеца след протеста си през ноември миналата година лозарите продължават да не виждат изпълнени обещанията, дадени им от служебния екип на Министерството на земеделието. 

Непразнично: Годишно у нас се изкореняват по 40 000 – 50 000 дка лозя

С писмо до министър Явор Гечев и неговия заместник Тодор Джиков Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ) апелира за реални резултати. Четири са точките, по които лозарите все още чакат отговор.

Помощ във връзка с войната в Украйна 

Земеделският министър обеща на сектора адекватно подпомагане за пролетта на 2023 г. на база на актуализирани технологични карти. Тези карти обаче все още никакви ги няма. Лозарите не са допустими кандидати за подпомагане по приема на подмярка 22.1 и 22.2 през март. 

Агроекологични мерки и други интервенции за подпомагане по Стратегическия план 

От НСБЛ настояват за определяне на ден и място, в който 10 техни представители да се явят за обучителен семинар, на който представители на Министерството на земеделието да им разяснят как точно предвидените мерки могат да бъдат приложени към лозарските стопанства. На база на обещаните технологичните карти да се направи сравнителен анализ между размера на разходите и размера на финансовото подпомагане. 

Това ще даде възможност на Сдружението да запознае членовете си с наистина разумните мерки, по които могат да кандидатстват, а не с такива, които са безсмислени от финансова гледна точка, тъй като съотношението разходи – приходи ще е 25 към 1.

Мярка за специализирана лозарска техника

По начина, по който интервенцията за инвестиции е заложена в Стратегическия план, допустими за финансиране ще бъдат само проекти на групи или организации, което според лозарите я прави почти неприложима. Те не виждат да е предвиден и бюджет за нея.

Програма за зимни пръскания

Земеделските производители от сектора настояват най-накрая лозята да получат помощ за зимни пръскания и не само за фенофаза 0, а от фенофаза 0 до фенофаза 11. Затова апелират за съдействие от страна на ресорното министерство, тъй като предстои нотификация по програмата.