Лозари искат 40-50 млн. лв. национална помощ, за да се справят с кризата в бранша, предизвикана от пандемията от коронавирус COVID-19, съобщи БНР. В противен случай фермерите ще продължат да изкореняват лозя, категорична е Росица Симеонова, председател на Лозаро-винарска камара Бургас.

Субсидии за вино: Разработва се нова извънредна мярка

Само една мярка е предложена на лозарите от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Тя е „Събиране на реколтата на зелено“. Бюджетът по нея обаче е много малък, смятат производители.

"Сумата е 1 млн.лв. Обещаха, че при засилен интерес ще има повече пари по тази мярка.  В момента този бюджет засяга около 3 300 декара. Освен това самото сваляне на гроздовете ще стане юли месец, а хората вече са направили голяма част от разходите. Максималното подпомагане е 300 лева на декар. Пак ще са на загуба, защото дотогава по разчети разходите на декар ще са 400 лева", обяснява Симеонова.

По мярката документи се приемат до 5 юни в Изпълнителната агенция по лозата и виното и в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) от 15 до 19 юни.

"Лозята изчезват! Давам за пример само близо до Бургас-в Лозово  2 400 декара. Сарафово приключват с винените лозя, там бяха към 1 800 декара. В Поморие ситуацията е подобна", казва още председателят на камарата. 

Лозарството и ванарството са секторът, в който е заета най-много работна ръка у нас - 240 хиляди души, подчертава Симеонова. За един декар лозе са необходими 10 човекодни, участват още агрономи и охрана. Субсидията е 30 лева на декар, колкото дават и за ливади, но не е съизмерим с разходите, борим се за справедливост, добавят от браншовата организация.

От Министерството на земеделието обявиха и мярката "Съхранение на вино". С нея предприятията ще бъдат подпомогнати при складирането на вино с цел временното му оттегляне от пазара заради невъзможността да бъде реализирана продукцията.