Застудяването на времето в Южна Европа през последните дни на ноември се отрази на производството, като това се очаква да засегне най-вече Испания. Това сочи анализ на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (CAPA).
 
 
Испания има важно място в снабдяването на Европа със зеленчуци, като цените ще получат допълнителен импулс на покачване. Това непременно ще рефлектира и върху износа.
 
У нас цените на родната продукция също вървят нагоре, дали заради лошото време или пазарните условия. По данни на МЗХГ към началото на декември средните цени на едро на оранжерийни домати, картофи и пипер на тържищата се покачват в рамките на 1,5% - 4,4% на седмична база. По данни на CAPA, очакванията са, че до края на годината цените на доматите могат да надминат тези на краставиците. Повишението на цените на доматите на едро в Източна Европа е с около 5-10% на годишна база и цените достигат 0,7-0,8 евро/кг.
 
Испания е страната с най-голяма площ на биологичното земеделие в ЕС – 2 млн.ха, по данни на Евростат, следвана от Италия – 1,8 млн.ха. Като дял от цялата селскостопанска площ, най-напред е Австрия – 21% и Швеция – 18%. България е към края с дял от 3,2%, но след нас са страни като Холандия, Великобритания, Малта, Румъния.