Земеделието е традиционен, важен отрасъл за икономиката на всяка от двете страни. България и Ливан трябва да продължат това добро сътрудничество, каза зам.-министър Янко Иванов при откриването на специализираното изложение Lebanese Agro – Food Expo 2019 в София.

Ливан иска наши агростоки

До 29 юни ливански производители и износители на земеделски стоки, вина, храни и друга традиционна за страната продукция се представят у нас. Това е първото по рода си изложение, организирано от Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Ливанската търговска палата и Ливанско-българския бизнес съвет.

Зам.-министър Иванов цитира данни, според които през 2018 г. обмяната на селскостопански стоки между двете страни се изчислява на 43,5 млн. долара. На ливанския пазар българските производители пробиват предимно със сирена, тютюн, царевица и пшеница.

Като цяло търговията между двете страни отчита ръст от около 20%, сочат цифрите за 2018 г. Увеличението възлиза на 175 млн. долара. Не малко са и  ливанските инвестиции в България през последните няколко години, като д-р Иванов даде за пример ливанска фирма. Тя изкупува мляко от български ферми, което преработва в сирене и изнася за ливанския пазар.

„Това сътрудничество по никакъв начин няма да ощети българските фермери. Ние не се конкурираме с Ливан. Те предлагат друга продуктова гама. Освен това тук имаме доста ливански инвеститори. Ние, естествено, искаме да ги поощрим, да дойдат и други, защото това е една възможност за оползотворяване на нашите суровини“, убеден е д-р Иванов.

По думите на Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата, изложението за ливански стоки е добър пример за излагането на местни стоки. Той отправи покана към посланиците на Казахстан, Палестина, Катар, Египет и Ирак, които също биха могли да представят родните си производители у нас. 

„Няма по-добро място от това тук, за да сблъскате стоката с крайния клиент в България“, убеден е Симеонов. Другият организатор, Ахмед Аладин – президент на Ливанско-българския бизнес съвет, допълни, че „България е малка, като Ливан, но има голям потенциал и в двете страни“.