България и Ливан ще работят за  насърчаване на промотирането на  земеделски стоки и продукти, които да намерят добър прием съответно на българския и ливанския пазар.
 
 
За това се договори министърът на земеделието, храните и горите  Румен Порожанов на среща с ливанския си колега министър Хасан Ал Лакис днес в Бейрут, съобщиха от пресофиса на агроминистерството. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на земеделието и по-конкретно повишаване на стокообмена със земеделски стоки между двете страни, както и намаляването на митническите ставки при внос на млечни продукти и мед за Ливан. 
 
В рамките на посещението си в Бейрут министър Порожанов се срещна още с министъра на телекомуникациите и председател на Асоциацията на търговско- промишлените палати на Ливан  Мохамед Шукейр и с Мохамед Салех, председател на Търговско-промишлената и земеделска камара на Южен Ливан. Бяха обсъдени възможности за организиране на дни на ливанския бизнес от областта на хранително- вкусовата промишленост в България през първата половина на тази година.
 
Представянето ще бъде организирано под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите на България, със съдействието на Българо-ливанския бизнес съвет.  Министър Порожанов покани ливански фирми да вземат участие в следващото издание на международното изложение  “Интерфуд & дринк”, което ще се проведе през месец ноември в София. По време на срещата с министър Шукейр бяха обсъдени възможностите за инвестиции, като ливанският министър покани български фирми да инвестират в земеделието и хранително-вкусовата промишленост. 
 
Министър Порожанов посети българския щанд на международното изложение “Хорека”, което се провежда от 2 до 5 април в Бейрут. На щанда ни  се представят български продукти като сирене, мед, зеленчукови консерви, вино и плодови сокове.