Фермери от цялата страна имат нагласа за протестни действия, заяви пред репортер на Фермер.БГ Николай Романов, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Плевен.

 


През следващата седмица ще стане ясно ще има ли фермерска стачка. Зависи най-вече от това дали Бойко Борисов ще се срещне с фермерите. Те настояват отдавна за среща с премиера, но "по-важни дела" я отлагат, обяснява Николай Романов. "Проблемите в животновъдството се задълбочават, но Министерството на земеделието и храните не обръща внимание на сектора. Поредното доказателство за това пиарът, който агроминистерството си направи с наредбата за директни продажби от фермите", коментира фермерът. И припомни, че животновъдите отдавна настояват за възможността да продават директно, но в приетата сега наредба има твърде много ограничителни елементи.

 


"Приказки, приказки и само приказки - това чуваме от земеделското министерство от няколко мандата насам. Пускат от време на време някакви пари без ясна формулировка какви са тези пари. В България никой не знае точно колко крави има, нито точно колко мляко се произвежда", казва Николай Романов. Не е ясно и колко от животновъдите са получили субсидии за глава добитък за тази година. Ще кажа, че съм получил едва когато видя парите в сметката си, лаконичен е фермерът на въпрос вярва ли на обещанията, че до края на годината субсидиите ще бъдат изплатени, както им обеща министър Найденов. Дава пример - през миналата година субсидията е била различна - кой получил по 112 лева, кой по 118 лв, трети - по 130 лева, пък уж все за крави става въпрос.

 


"Няма ясна политика, няма стратегия в земеделието и оттук идва всичко", категоричен е Романов.
Подтик за протести на фермерите е и непосилно високата цена на фуражите. Фермерът от Плевенско купува в момента килограм фураж - и то от евтиния - по 60 стотинки от Долна Митрополия. "Тоест, литър мляко е равен на килограм смески. Защо да работим тогава, защо да гледаме животни изобщо", пита Романов. Пресмята, че цените на фуражите са двойни в сравнение с миналата година, а изкупната цена на литър мляко от 50 стотинки се повишила на 60 ст.

 


Фермерът заяви, че не желае да коментира ще се обединят ли животновъдите за общи протестни действия. Да решават ръководствата ще се обединяваме ли, но ако не сме единни няма как да се чуе гласът ни, а това е много удобно на управляващите, лаконично коментира евентуалните фермерски протести Николай Романов