Проблемите с напояването у нас не спират да се леят сезон след сезон, а едни пари, свързани с „Напоителни системи” ЕАД, не спират да изтичат и всяко следващо правителство отчита загуби и корупция в значителни размери. Поредната смяна на шеф на клон на дружеството отново е свързана с почти милион лева липсваща сума.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Един от най-важните клонове на „Напоителни системи” ЕАД – Марица, отново е с нов директор. Предишният бе назначен по времето служебния земеделски министър Христо Бозуков след дисциплинарното уволнение на Петко Димов. Причината бе непозволено преведени 1,6 млн. лв. от локалния клон " Марица " към клон " Струма " вместо към централното ръководство.

Няколко месеца по-късно, вече при управлението на редовното правителство, нарушения отново бяха открити. В началото на 2022 г. министър Иванов смени целия борд на директорите на дружеството, като обяви загуби за десетки милиони лева и засечени търгове, които са източвали средства от „Напоителни системи" ЕАД.

Последваха смени в управлението на редица клонове, а последната е именно в клон Марица. На депутатско питане защо е освободен от поста си директорът на клона, при положение че е на длъжност от няколко месеца и е хидроинженер с опит, Иванов отговаря, че назначаването и освобождаването на управителите на клоновете се извършва от Съвета на директорите на дружеството. На 30 март Съветът се решил освобождаването на управителя на „Напоителни ситеми” ЕАД – клон Марица.

"От страна на дружеството е посочено, че в клона са налице несъбрани вземания в размер на 948 503 лв., от които 507 268 лв. само за напояване, а също така и задължения с изтекъл падеж по договори за наем, по които наемите се плащат авансово и въпреки това не са предприети необходимите действия от бившия вече управител", уточнява земеделският министър.

Освен това в периода, в който е бил управител, не са изпълнени редица ремонтни работи на каналната мрежа с цел подготовка за напоителния сезон 2022 г., което е застрашило доставката на заявени количества вода за напояване на земеделските производители.

Според министър Иванов направената смяна в клон Марица цели недопускане натрупване на вземания и своевременно изпълнение на всички задължения на управителя. Същите мотиви имаше и министър Бозуков в своите реформи относно дружеството. 

Във визитката на новоназначения управител Костадин Чолаков е посочено, че има магистърска степен „Счетоводство и анализ” с професионална квалификация „Икономист”. Притежава и втора специалност „Маркетинг и мениджмънт”.