През следващите няколко години климатичните условия може да създадат сериозни проблеми пред производителите на лешници в Турция и страната може да загуби предимството си в този вид износ, съобщава гръцкият сайт Agrotypos.

Лична кауза води агроном до отглеждането на лешници

Много грижи на стопаните създава с борбата с един вредител. Кафявата мраморна дървеница от Североизточна Азия се появи особено силно тази година в турските лешникови плантации. Южната ни съседка е производител №1 на лешници в световен мащаб.

В момента климатичните промени, съпровождани от повишаване на температурите, създават условия за развитие на вредителя. Той бе регистриран за първи път в Турция през 2017 г. Три години по-късно е налице в 8 региона на страната, в които се намират стопанства, произвеждащи 70% от турския лешник.  

Сериозното присъствие на кафявата мраморна дървеница в плантациите с лешникови култури в Турция е проблем, който може да засегне и България.

Според учени от катедрата по Растителна защита в турския университет Ондокуз Майъс, ако разпространението на насекомото не бъде ограничено, около 30% от лешниците в Турция ще бъдат повредени. Това съответства на около 1/5 от глобалното предлагане.

Именно зависимостта на турското производство на лешници от контрола върху кафявата мраморна дървеница провокира учените да търсят бързи решения на проблема. На конференция през януари дискусиите бяха фокусирани върху борбата с инвазията чрез разпространение на естествен враг, известен като самурайската оса. До този момент фермерите използваха само инсектициди.

Температурите през следващите месеци ще играят решаваща роля за състоянието на лешниците в съседната ни страна. През 2019 г. студеното време в Турция забави появата на насекомото. Тази година обаче метеоролозите предупредиха за температури над средните, което означава, че миналогодишните обеми на производството са под въпрос.

Знаем за проблема в Турция. Става дума за кафява мраморна дървеница, казва Андреас Камарианакис, който се занимава с отглеждане на лешници.

Като виждат проблемите на турските лешникопроизводители, в съседна Гърция смятат, че през следващите пет години страната има уникална възможност да завоюва по-голям дял от пазара, който отговаря на предстоящия дефицит на лешници в международен план.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сагата на един производител да се напоява сам

За кооперирането: Не сме узрели, а е толкова нужно

Производител на биоорехово масло: Суровината е кът