В последния ден на месеца производители на плодове и зеленчуци, преработватели и търговски вериги ще си дадат среща на InteliFrеsh. Бизнес форумът ще се случи за трета поредна година в Интер експо център, София.

На какво могат да ни научат холандците?

И това издание няма да се размине без нови, интересни и изключително опитни участници.

„Овощният разсадник Салви не само предоставя най-новите и търсени разработки при череши, ябълки, круши, ягоди, но е и част от един от големите фермерски кооперативи в Италия. Срещата с колегите от Италия може да бъде от полза както на овощари и инвеститори, така и на браншови организации, които могат да почерпят опит как да бъдат по-полезни на своите членове“, обяснява организаторът Николай Вълканов – управител на „ИнтелиАгро“.

Друг интересен лектор ще бъде Микеле Санторели, който от десетки години живее и работи у нас. Той ще разкаже какви са перспективите и предизвикателствата пред производството на череши и сливи за преработка.

„Първата тема на неговото участие е международната картина, която ще определя пазара в следващите години. Втората е партньорството с италианския гигант Фереро, който иска да развие лешникопроизводството в България за собствени нужди. 

Това е един много интересен проект и всеки, който търси диверсификация на инвестициите си или се интересува от отглеждането на лешници, трябва да присъства“, категоричен е Вълканов.

На форума в София ще се говори и за икономика на оранжерийното производство.

„Най-важното, което ще научат българските оранжеристи, е къде са бъркали техните колеги от Западна Европа. В това производство грешките се наказват много скъпо и ако можем да избегнем част от тях, би било от огромна полза. Гостите ни ще разберат също в кои технологии инвестициите носят успех и при какви условия нискотехнологичното производство също може да бъде печелившо“, обяснява споделя експертът. 

Организатор: „Искаме градинарството да се превърне в емблема на държавата така, както е било едно време.“

По думите му секторът има да свърши още много работа, за да бъде на нивото, на което иска. 

„Търговските вериги също трябва да имат търпение и да помагат на този процес, защото освен имидж за тях това е и реална полза. Всички искат да виждат повече и по-разнообразна българска продукция в българските супермаркети“, категоричен е управителят на „ИнтелиАгро“.

Организаторът признава, че има още работа по InteliFresh, така че събитието да носи допълнителни ползи и на гости, и на спонсори. 

„Статистиката ни показва, че всеки пети посетител е достигнал до сделка в следствие на форума. Продукцията на няколко наши участници вече се продава по щандовете на големи хранителни вериги. Говорим за много качествени пресни малини и череши. Имаме успешни примери и при зеленчуците. За четвъртото издание ще търсим партньор, с който да вдигнем форума още едно ниво нагоре“, завършва Николай Вълканов.

Ако искате да научите още новости за оранжерийното производство и възможностите за приложението им в България, включете се в ИнтелиФреш 2020. Записвания текат на сайта на форума.