Визитата на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош в България е към края си. Политикът стъпи в България за първи път в качеството си на комисар, но за краткото време у нас успя да чуе доста за болките на сектора. Високият гост имаше сериозна програма, която обаче почти през цялото време се изпълняваше с леко закъснение. Той се срещна с министър Мирослав Найденов и премиера Бойко Борисов, а след това тримата дадоха съвместна пресконференция в гранитната зала на Министерски съвет.

След това политиците се разбързаха, тъй като премиерът трябваше да бъде в пленарната зала на Народното събрание, защото депутатите му бяха приготвили поне пет въпроса. Комисарят беше поканен да седне на балкона, предвождан от цялото "кралско войнство" на МЗХ, както се вижда на снимката. Румънецът с интерес изгледа част от парламентарния контрол и изостри вниманието си, когато започнаха словестните "войни" между червения депутат Сергей Станишев и премиера Борисов.

После в х-л "Шератон" беше предвидена среща с членове от Комисията по земеделие и гори към Народно събрание и представители на браншови организации.За съжаление обаче към комисаря бяха зададени само четири въпроса, а много други важни увиснаха в пространството. "Моля ви колеги. Закъсняваме в програмата, това бяха въпросите", каза Мирослав Найденов и отнесе комисаря към следващата спирка кравеферма "Алексия 2002", която се намира  в село Добри дол, община Лом.

 

В най-общ план стана ясно, че е добре, когато такава високопоставена личност идва у нас, защото така засвидетелства съпричастност към местните проблеми. Стана ясно, че него като комисар не го вълнува темата за фалшивата диплома на висш държавен чиновник, необходим е дебат по ОСП и е хубаво, ако се подкрепяме с румънците и поставяме някои от исканията си общо, тъй като имаме сходни проблеми, например криворазбраната поземлена реформа и разпокъсването на земеделските парцели. Стана ясно още, че е много важно в Европа да се разберат за бюджета, за да не се налага страните да бъркат в националните бюджети за да дават субсидии, а после да чакат Европа да им ги върне. От визитата се видя, че комисарят е на наша страна и по повод искането да се изравнят субсидиите на новите страни-членки с тези на старите. И друго -  европейците искат да ядат чисти храни, а природата на континента се влошава. Заради това европейската политика в частта за земеделие ще подкрепя именно дейностите по опазване на околната среда. Идеята е и преките плащания да бъдат обвързани с екологосъобразно отношение към земята и отглеждането на културите.