В момента се правят проверки на черешопроизводители, складовете за съхранение на препарати, а също така и празните опаковки, които земеделските стопани трябва да съхраняват. Това съобщи Милена Коцева, експерт по растителна защита към Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кюстендил.

Ядем двойно по-малко родни череши
 

Служителите на агенцията взимат проби от листата на черешите и се изпращат за лабораторен анализ, за да се провери какви са продуктите за растителна защита, използвани върху продукцията.

Причината за това са разпоредбите на Европейската комисия, които определят допустимите стойности на активното вещество диметоат в черешите.

Разрешени са до 0.02 милиграма на един кг продукция от органофосфорния инсектицид, което е 10 пъти по-малко в сравнение с разрешените допреди година количества.

През април месец 2018 г. изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед, с която прекрати разрешението за пускане на пазара на препарати с активно вещество диметоат. Въпреки това на пазара, в складовете и аптеките все още се продават препарати с това активно вещество, които обаче са регистрирани за зърнено-житни култури“, обясни Коцева и цитира чл. 107 от Закона за защита на растенията, който забранява употребата на ПРЗ извън обхвата на разрешената им употреба.

Това означава, че ако се третират с тези препарати, черешите дори да се оберат след като е изтекъл карантинния срок, в продукцията ще се откриват остатъци от пестициди над новите максимално допустими стойности. Такава продукция не може да бъде реализирана на българските и на европейските пазари. С посочения Регламент Франция дори забранява вноса на плодове и зеленчуци от всички страни, в които е разрешена употребата на димеатоат“, обясни експертът, цитирана от darikradio.bg.

Ако се открие наличие на забранения продукт, черешите се поставят под възбрана, докато изтече карантинният срок и остатъците от пестицидите слязат до допустимите стойности. А земеделският стопанин, естествено, получава акт за това.

Според производителя Валери Йоев черешите трябва да се пръскат с препарати, които са с по-къса карантина. Причина за това са външни фактори като летежа на черешовата муха, например, който почти съвпада с времето за бране.

Фермерът изрази съмнение, че представителите на БАБХ ще могат да обиколят всички производители и да успеят да извършат качествено контрол върху използването на пестицидите.

Ако дойдат в моята градина и в нея няма берачи, можеш да им кажеш, че ще береш след 10 дни, когато карантината е минала. Единственият вариант е да са в градината, когато се бере на момента и да направят анализа на място с мобилна лаборатория“, добави стопанинът.