Ранните сортове череши се изкупуват по 60 ст. за килограм. Обикновено към тях няма голямо търсене и затова цената им е ниска, коменират производители в Кюстендилско, съобщава БНР.

Първи очаквания в сезона на черешите


В района има една фабрика, в село Копиловци. Изкупуването на черешите е малко под въпрос. „Не се знае дали утре ще се купува, или няма. Не е заради дъжда, а понеже ранната череша е дребничка и не може да се обработи“, коментира Румен Чучков, кмет на село Горна Гращица.

Производителите от това село и техните колеги от района на Коняво и Горна Гращица вече берат първите череши. В Кюстендилско ще бъдат открити 100 изкупвателни пункта, като тяхното разположение, режим на работа и адрес се определят със заповед от общините.

Много производители се оплакват, че имат слаба продукция заради сланите в началото на месец май. „За някои от нас щетите са на 100%. Най-потърпевши сме овощарите от селата Четирци, Катрище, Нов Чифлик и Друмохар“, разказват местни овощари, цитирани от Монитор.

Преди седмица кюстендилският производител Ивайло Борисов твърдеше пред БНТ, че 1,20–1,30 лв. за килограм череши е нормална цена, така че производителите да не са на загуба. 

Разходка в столицата показва, че черешите се харчат от 2 лв. на Женския пазар до 7 лева на пазара в Ситняково. Средната им цена в големите вериги е средно 6 лева за килограм, пише порталът stolica.bg.