Министерството на земеделието е спряло обществена поръчка, касаеща регистрите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), а целият информационен масив на ведомството е прехвърлен на сигурно място преди седмица. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието Крум Неделков.

Индикативен график 2022 за субсидиите вече е публикуван от ДФЗ

Той отправи подозрения и критики към бившия вече изпълнителен директор на БАБХ проф. Христо Даскалов по повод Интегрираната информационна система на агенцията– ВетИС. Системата не работеше близо месец след кибератака през август. В началото на годината Даскалов призна пред Агри.БГ, че ВетИС има редица проблеми и сподели, че е нужна нова нейна версия, поддържана от Министерството на електронното управление.

Няколко месеца по-късно служебното ръководство на агроминистерството го освободи от длъжност заради нарушения на изборното законодателство. „Освен това той сключва анекс към договор за одит на интегрирана информационна система ВетИС, който е изтекъл на 30 септември, каза Неделков и пусна нова бомба в публичното пространство:

"Имаме сериозни подозрения и сигнали, че фирмата, която е извършила този одит, е планирано да спечели една обществена поръчка, подготвяна от Даскалов на стойност 7.5 млн. лв без ДДС. Обществена поръчка, която касае регистрите на БАБХ за животни, храни, фуражи."

По думите му фирмата, която одитира ВетИС е декларирала, че има интерес към тази обществена поръчка. „При един одит всяка една частна фирма има достъп до много от информационните масиви на агенцията", подчерта зам.-министърът.

Неделков обясни, че тази обществена поръчка е била спряна от сегашното ръководство на министерството, а миналата седмица с постановление на Министерския съвет целият информационен масив на агенцията, включително и ВетИС, е прехвърлен към "Информационно обслужване" АД. "Така гарантираме сигурността на системите и защитаваме националния интерес", изтъкна той пред БНТ. 

Докато служебното управление на агроминистерството декларира, че продължава започнатата преди това държавна политика по отношение на граничния контрол, и на пръв поглед уволняването на Даскалов няма нищо общо, то зам.-министър Крум Неделков не пропусна да критикува бившия шеф на БАБХ и по тази тема.

Сблъскахме се с тежка ситуация на граничния пункт "Капитан Андреево", до която се стигна заради бездействието на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов по отношение на някои ключови дейности, които е трябвало да се предприемат, за да се гарантира безпрепятствено контрола на границата”, каза още Неделков.