Няма достатъчно ветеринарни лекари в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), агенцията е хронично недофинансирана, заплатите са ниски. 

Чумата с 4 нови огнища, БАБХ призова: Колете прасетата спешно!

За социалните аспекти на кризата с Африканската чума по свинете (АЧС) говориха на брифинг днес президентът на КНСБ Пламен Димитров и Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието, съобщи БТА.

Светла Василева: „В момента има 267 държавни ветеринарни лекари, колкото е броят на общините, но те не успяват да покрият всички населени места и малки общини. Необходимо е удвояване на лекарите, особено в критичната ситуация с чумата.“

По нейни данни работните заплати в БАБХ са с 250 лева под средната заплата за страната, а все още има специалисти с месечни заплати около 660-800 лева.

В момента заплатите на ветеринарните лекари са от 930 до 1000 лева, но от синдикатите настояват стартовата заплата да стане 1200 лева, за да бъдат привлечени младите хора. Има 70 свободни щатни бройки в БАБХ, но за тях няма кандидати.

„Сега лекарите са принудени да изпълняват и дейностите по дезинфекция, тъй като много от хората на тази длъжност са били съкратени. От създаването на агенцията са съкратени 800 души“, допълниха синдикалистите.

От КНСБ изразиха тревога и за 20-те хиляди заети в 65-те свиневъдни ферми, които може да останат без работа заради кризата с Африканската чума.

„Добрата новина е, че те са осигурени за всички рискове и дори да закрият съответната ферма, могат да стигнат до бюрото на труда", каза Пламен Димитров. 

Синдикалният лидер се надява, че повечето от тези хора ще запазят работата си. Според него голям проблем е бъдещето на собствениците на лични стопанства, които са десетки хиляди.

Голяма част от тях не са осигурени за никакъв риск, освен евентуалната компенсация за загубата на свинете.

За тези стопани също трябва да има някакъв вид подпомагане, тъй като цели семейства ще останат без поминък, а и без обезщетения за безработица, подчертаха синдикалистите.