Българската агенция по безопасност на храните БАБХ потвърди две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два нови случая при диви прасета за първи път в областите Пловдив и Разград

Тройна премия: 150 лв. за намерен труп на дива свиня

Разпространението на инфекцията тръгна като лавина. Агенцията по храните призова хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, като напомни, че месото трябва да премине термична обработка.

Опасният вирус е регистриран при домашни свине за първи път в област Монтана в лични стопанства тип заден двор в квартал „Младеново“ на град Лом, където се отглеждат 11 свине. Другият нов случай при домашни свине също е в областта - в село Ковачица, община Лом са заразени 7 прасета.

Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София днес, 31 юли.

Пробите са взети в рамките на засиления надзор, свързан с установения случай на инфекцията при диво прасе в община Лом на 24 юли тази година.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.
 
Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони). Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Установени са и нови случаи на Африканска чума при 2 диви прасета, отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив.

Отделно в Северна България, в област Разград са намерени умрели 6 диви свине в ловно стопанство „Воден“.

„Това са първите случаи на АЧС в областите Пловдив и Разград", уточниха от БАБХ.

Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.