Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на земеделския министър Десислава Танева да извърши проверка на ВЕЦ „Бебреш“ в община Ботевград дали работи извън обхвата на разрешителното, издадено от „Басейнова дирекция“.

След 8 години чакане: Тръгва мярката за напояване

ВЕЦ „Бебреш“ използва води от едноименния язовир, който е под управлението на държавното дружество „Напоителни системи“ ЕАД, но се използва за основното водоснабдяване на Ботевград.

След засушаването, което продължи месеци наред, местните власти са разтревожени от заплашителния спад в нивото на водоема и опасността от въвеждане на ограничителен режим за питейната вода, както това се случи в Перник.

В края на декември миналата година кметът на общината Иван Гавалюгов изпрати писмо до Директора на Басейнова дирекция „Дунавски район“ с искане за временна забрана за ползване на водите на яз. „Бебреш“ за хидроенергийни цели. 

Мотивът за това стана писмо от „Напоителни системи“ ЕАД - клон София, в което са описани състоянието на язовира и причините за намаления воден обем в него, като се препоръчва и какви мерки трябва да бъдат предприети.

Още в края на юни миналата година кметът е писал до „Напоителни системи“ и до „ВиК“ ЕАД - София, като алармира, че наличният воден обем в „Бебреш“ е изключително малък за сезона.  

Текущото ниво на водния ресурс в язовира обаче е цели 9 метра под кота преливник, което на практика означава, че има дори по-малко от половината от общия полезен обем, който се използва за водоснабдяване. Това е изключително тревожен факт, който поражда сериозен риск от изчерпване на водните количества на основния водоизточник при евентуално продължително засушаване през следващите няколко месеца, което би довело до нарушаване на водоснабдяването в община Ботевград“, пише кметът на 24 юни 2019 г.

В документа той настоява „Напоителни системи“ стриктно да контролира спазването на Разрешителното за работа на малката водноелектрическа централа „Бебреш“, „което допуска ползването на водни количества от язовира за производство на хидроенергия само при нива, по-високи от 7 метра под кота преливник“.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за водоснабдяването в града, съобщи правителствената пресслужба.

По време на срещата Борисов е провел разговор по телефона с министър Десислава Танева, на която е разпоредил проверката за използването на вода от ВЕЦ-а. Регионалният министър Петя Аврамова ще трябва да окаже съдействие на местната управа за рехабилитиране на ВиК мрежата в общината.

По време на срещата е изтъкнато, че към момента няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград.

„Разпоредил съм наблюдението на язовир „Бебреш“ да продължи ежедневно, за да се гарантира вода за жителите на района“, казал премиерът Борисов в разговора си с кмета Иван Гавалюгов.

В момента полезният обем на водата в язовир „Бебреш“ е почти 1 500 000 куб. метра като среднодневно от него се черпят около 14 000 куб. метра. Това означава, че „водоподаването е осигурено за поне близо 4 месеца“, допълниха от правителствената пресслужба.

Изчисленията показват, че ако няма допълнителни постъпления на вода в язовира, наличният полезен обем вода ще стигне за 107 дни без въвеждането на ограничителен режим.