Проектът на насоките за кандидатстване по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ наново е качен за обществено обсъждане. 

План ускорява работата на ДФЗ

Въпреки че служебният министър Христо Бозуков обещаваше приемът да стартира в средата на месец юни,  държавни експерти и браншови представители се съгласиха, че не трябва да се бърза с отварянето на подмярката, докато не се изчистят неяснотите.

Вече стана ясно, че няма как да се отмени критерият за 36-месечна история на кандидатите като земеделски стопанин. Има лека корекция обаче в изписването на един друг критерий за оценка„Проектни предложения, представени от кандидати регистрирани земеделски стопани, за преработка на произведените в стопанствата им селскостопански продукти или в стопанствата на свързани с тях земеделски стопанства. Това допълнение е направено на писмена процедура на Комитета за наблюдение, проведена в периода 28 април – 28 юни.

С пълния набор от документи, изисквания, приложения за кандидатстване и изпълнение, може да се запознаете ТУК.

Нека припомним, че общият размер на средствата, които могат бъдат предоставени по процедурата за всички одобрени проектни предложения, е 387 164 028,75 лв.

Допустимите земеделски стопани трябва да имат икономически размер на стопанството в размер на 8000 евро стандартен производствен обем.

Минималният размер на допустимите разходи за един проект е 29 337 лв., а за един кандидат – 5 867 400 лв. Максималният размер на допустимите разходи за проекти за колективни инвестиции, представени от групи или организации на производители, е 5 867 400 лв.

Финансовата помощ за одобрени проектни предложения е в размер до:

•    50% от общия размер на допустимите разходи за проекти с размер на заявените за подпомагане разходи до  3 911 600 лв. включително; 
•    35% от общия размер на допустимите разходи за проекти с размер на заявените за подпомагане разходи от 3 911 601,96 до 5 867 400 лв. включително;

Финансовата помощ се увеличава с до 25% на база общия размер на допустимите разходи в случай на инвестиционни разходи в обхвата на Next Generation EU. Финансовата помощ за общите разходи по проекта е в размер до 35 и 50%.

Писмени предложения и коментари се приемат до 8 юли чрез ИСУН 2020 или на електронна поща: [email protected].