Проливните дъждове, градушките и наводненията нанесоха щети върху 15-20% от лозовите масиви в България, които обхващат около 600 хил. декара плододаващи площи.
 
 
Инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) съобщи това пред Фермер.БГ. За лозарите август е много важен месец. Това е времето, в което гроздето се налива със захар, масивите трябва да се опазят от болести, а на пазара се формират изкупните цени за новата реколта.
 
- Г-н Коев, какви са Вашите очаквания за производството на грозде тази година?
- Надеждата ни е да спрат най-накрая тези дъждове, защото земята се наводни и не може да попива вече. Градушките направиха масирана атака тази година по земеделската продукция в България, в това число и по лозовите масиви. След такива дъждове лозарите трябва веднага да влязат да пръскат, защото тръгват сиво гниене, черно гниене, мани и други.
 
Земята просто не може да изсъхне. Някои прибегнаха до пръскания с хеликоптери, само и само да спасят лозовите масиви. Оттук нататък се надявам, че времето трайно ще се пооправи. Да няма повече такива проливни дъждове. Сега е моментът, в който гроздето налива захарта. Очакванията ми са това, което се е запазило от градушките и от болестите, поне то да узрее, както трябва, така че да приберем хубаво грозде.
 
- Според някои прогнози реколтата ще е, колкото миналата година.
- Не смея да се наема с прогнози за количествата. Има още един месец до разгара на гроздобера. Дано природата да бъде с нас, Господ да е с нас, да запази нещата така, както са например в днешния ден – с високи температури, без валежи, за да можем да приберем хубаво грозде – и като количество, и като качество.
 
 
- Какви са мащабите на пораженията от градушките в страната?
- В различните части на страната има силни поражения. На места - цели лозови масиви, други са частично повредени. Някъде гроздето изцяло е паднало заради интензивността и големината на града, който е бил. На други места гроздето е повредено от градушките. Едно 15-20% от лозовите масиви пострадаха от градушките тази година. В сектора са 600 хил. декара плододаваща земя.
 
Имаше и доста големи наводнения. В Бургаския регион бяха отнесени лозови масиви. Площите са относително малко, като количество, но при тях тази година добивът е нулев. Лозата е култура с дълбока коренова система. Като мине водата, вълната отнася стълбове, подпорни конструкции и всичко пада долу на земята. Хората не могат да влязат вътре, защото е мокро. Един от нашите лозари ми каза: „В лозето ми скачат жаби. Локвите се като блато, аз не мога да вляза, да го изправя, та камо ли да го суша.“ С всички култури е така, но за съжаление и нас не ни пожали.
 
- Каква е картината по региони?
- Общо взето, няма регион в страната, където да не е паднала градушка и да не е поразила лозя частично или със средно голям мащаб. Няма точка в страната, където да не са паднали проливни, интензивни валежи. Обикновено Югозападна България в района на Мелник, Петрич, Сандански се слави като район, в който продължително време в годината няма дъждове. Тази година обаче и там дъждът удари. Хората пръскат с хеликоптери и там, и във Варненско - който може да си го позволи. Който не може, изчаква да изсъхне земята.
 
 
- През този месец стопаните очакват първите сигнали за цените за новата реколта.
- Цените са пазарна функция на търсенето и на предлагането. През последните 8-10 години у нас създадохме заедно – самите гроздопроизводителите, винопроизводителите и ние като Агенция, една стройна организация да има спокойствие при прибирането на реколтата. Да няма прекупвачи, да няма хора, които извиват ръцете и ограбват труда на лозарите и на хората, които чакат цяла година, за да може да си приберат гроздето и да изкарат някой лев.
 
Говоря за директното предлагане и купуване от търговци и винопроизводители. Това сме го осигурили с помещения, с полиция и жандармерия дълги години вече работим заедно. Така че човек, който си отгледа и си прибере лозето, ще си продаде гроздето на хубави цени. Дори и да има много грозде, дори да е с изключително високо захарно съдържание, стопанин, който е отгледал хубаво грозде, той винаги ще си получи много висока цена. Няма такива, които да продават на загуба. Това искам да подчертая.
 
- Кое Ви дава такава увереност?
- Винпромите имат своите продажби,  няма затруднения със застояли количества вино, които да носят трайни загуби на производителите. Така че за гроздето от новата реколта ще има търсене, ще има цената. Надявам се, че кампанията ще мине спокойно, ще направим хубаво вино и ще посрещнем нуждите на пазарите.
 
Организацията вече сме я направили, имаме срещи с бранша, с бизнеса, така че смятам че обстановката на този етап е спокойна. Единственото, за което се молим всички заедно, е просто времето да се задържи слънчево, да не вали. Да не падат повече градушки, да няма такива проливни дъждове, които бяха направо водопади.