Тревога и надежда често се сменяха тази година за стопаните на лозови насаждения заради капризите на времето. Краят на гроздобера вече се вижда. За резултатите в сектора Фермер.БГ разговаря с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.
 
 
- Г-н Коев, добра ли е тази година за лозарите?
 
- Изключително противоречива е годината за лозаро-винарския сектор. Пролетта тръгна с обилни дъждове, с много градушки в цялата страна. Имахме доста щети и поражения по лозарските стопанства. До средата на август се изсипа такова количество дъжд, че само за юли това, което е валяло, е 1/3 от средната годишна норма за страната. Изводите на базата на всички наши проверки са, че гроздето тази година ще бъде в по-малки количества и с влошаване на качеството в отделни територии на страната. 
 
Не казвам влошаване на гроздовата реколта в цялата страна. Говоря за местата, където се изсипаха обилни валежи и стопаните не успяха своевременно да проведат мероприятията за защита на лозовите насаждения, да ги напръскат. Знаете, че след дъждове обикновено има бум на болестите. 
 
- Сега е времето на усиления гроздобер, как върви кампанията?
 
- Такава година, като тази, никой не помни през последните 30 години. Станахме свидетели на едновременно узряване на абсолютно всички сортове. В рамките на 15-20 дни в края на август и до средата на септември узряха изведнъж и бели, и червени сортове и се получи една аномалия, каквато никога досега не се е случвала. Знаете, поначало първо зреят белите сортове, постепенно започват да се прибират и червените сортове. Сега има случаи червените сортове – например „Мерло", узрява малко по-рано от белите сортове. Това е за местата, където температурите бяха по-високи. 
 
- Каква реколта от грозде очаквате общо в страната?
 
- Средата на гроздобера вече преваля. До момента са прибрани от винарските предприятия 93 млн. кг грозде – и от белите, и от червените сортове. Надявам се до края на кампанията да бъдат прибрани до 160 млн. кг грозде. За сравнение миналата година бяха 172 млн. кг. Тази година реколтата ще бъде по-ниска с десетина милиона килограма. 
 
 
- Вашите наблюдения за качеството на прибраното грозде?
 
- От дъждовете, от високата влажност и в почвата, и на въздуха, гроздето наля изключително много сок. Имаме даже случаи, в които гроздовата ципа се пръска от невъзможност да задържи толкова много сок. Има изключително високи захарни градуси. Така че тези, които успяха да съхранят своята реколта от грозде, се радват на изключително високо качество предвид захарното съдържание на гроздето. Виното, което ще се произведе от Реколта 2018 г., ще бъде отново с високо качество. Потребителите могат да бъдат спокойни, че Реколта 2018 г. ще бъде една изключително качествена реколта по отношение и на белите, и на червените сортове грозде.
 
- Какви проблеми срещат стопаните на лозови масиви?
 
- Единственият проблем е, че изостава узряването на „Широката мелнишка лоза“. Това е един типичен български сорт – най-традиционният. До момента има натрупано захарно съдържание 16 до 17-17,5%. По всичко личи, че няма вероятност да се повиши, поради прекъснатата вегетация.
 
В този район имаше много влошени климатични условия през юни, юли с появата на вторична обикновена мана, така наречената червен бренер и на брашнестата мана. Сушата след това сериозно порази листата на гроздето. Това води до невъзможност то да узрее. Тук може би ще се търси подпомагане по някакъв начин да се повиши естественото захарно съдържание. Сега се молим да не паднат температурите, да не паднат слани, за да може да се прибере гроздето. 
 
- Гръцкият циклон в началото на седмицата предизвика порои в Бургаско, за броени часове на места паднаха 140 литра на квадратен метър. Има ли пострадали лозя?
 
- Да, случиха се наводнения в Югоизточна България, в един от най-силните лозарски райони. Там има неприбрана реколта, има доста наводнени насаждения. Наш екип отиде в района, за да се опишат щетите и да видим какво от това, което е наводнено, е годно и може да бъде прибрано и кое не може. Има наводнени и винарски предприятия. Надявам се пораженията да са минимални, така че да има висококачествена реколта грозде за производството на вина, на българските ракии, на бренди. 
 
 
- В кои региони стопаните имаха късмет с времето тази година?
 
- Така се случи, че на територията на цялата страна паднаха градушки. Дъждовете бяха навсякъде, няма регион, който да е пощаден от природата. Даже имаме случаи в Северна България, по поречието на река Дунав, а също по Черноморското крайбрежие, както и край Харманли, да се получават заблатявания на лозята. Водата от дъждовете не можеше да попие в почвата. 
 
Обикновено в годината пръсканията в лозовите масиви са около 6-8 пъти. Тази година имаме случаи на 15 пръскания и хората се принудиха да наемат авиация, да пръскат с хеликоптер точно поради невъзможност да влезе техника в лозарските стопанства, защото затъва. В калта не можеш по никакъв начин да влезеш с техника.
 
- Докога очаквате да приключи прибирането на реколтата?
 
- През целия октомври ще има гроздобер. Има и по-късно зреещи сортове. Има места, където от това, че узряха едновременно и бели, и червени сортове, за да вкараш грозде, ти трябва да изкараш грозде, което е минало първичния процес на обработки, на ферментации. По тази причина има някъде забавяне на прибирането на гроздето. 
 
- Има ли проблем с работната ръка за гроздобера?
 
- Работната ръка е една и съща, която се ползва и за другите сезонни плодове и зеленчуци. Няма някъде, където да не е прибрано гроздето, защото липсва работна ръка. Всеки се справя – било с техника, било с хора. Превозват берачи с автобуси от далечни разстояния. Спасяват цялата реколта. Уважение към труда на тези хора!
 
Сега единствено се моля да не паднат ниско температурите, да не се осланят лозята, защото мухлясва и няма смисъл да се прибира. В крайна сметка това е трудът на хората. Те цяла година са полагали усилия - и грижи, и средства са влагали за опазването на гроздето. Надявам се стопаните да приберат абсолютно всичко и да могат да го реализират.