Ниските цени, на които се изкупува агнешкото месо, са един от основните проблеми за овцевъдите през последните години. Това коментира пред Националната телевизия Красимир Бурмов, който се занимава с животновъдство повече от 30 години. В момента в стопанството му във великотърновското село Руня има над 1000 овце и агнета. 
[news]

“Принудени сме да продаваме на 4.70. Това е жива стока. Живата стока всеки ден струва пари. Всеки ден се харчи, за да се отгледа тази жива стока, за да се съхрани и няма как да си позволим да продължим да губим”, казва животновъдът.
 
Красимир изчислява, че за отглеждането на едно 30-килограмово агне, средно влага по 141 лева в храна и лекарства. Продава го на цена от по 4.70 за килограм. Така не само не печели, а дори губи по 14 лева.
 
“Разходите, които се влагат в производството за килограм агнешко са 5.20, значи тия 4.70 са с 50 стотинки под себестойността. Кажете как може да произвеждаш бонбончета по 20 стотинки и да ги продаваш на пазара по 18 стотинки и бизнесът ти да оцелее, да се развива и да вървиш напред”, пита Бурмов.
 
В момента за животновъди като Красимир директният достъп до големите търговски вериги е почти невъзможен: „За да стигнем до големите вериги магазини първо трябва да прекараме агнетата през лицензирана кланица, където да бъдат обработени според изискванията, да ни издадат съответния документ, с този документ ние да продадем на големите вериги магазини. Това е много трудно, тъй като ние сме така средна ръка производители”, казва Бурмов.
 
На фона на ниската изкупна цена за фермерите, в дните преди празниците килограм агнешко в магазина струва средно около 13 лева, а на места достига дори до 18 лв./кг.