Днес Министърът на земеделието и храните съобщи на пресконференция в МЗХ, че вече е подписана заповедта за одобряване на българския стандарт за кисело мляко. Той ще влезе официално в сила, когато се бъде обявен в официалния бюлетин на Българския институт по стандартизация, което ще се случи до две седмици. В стандарта е заложено да има стъклена, полиетиленова и керамична опаковка на киселото мляко.

 

"Кой и как ще следи ежедневно за спазването на БДС при млечните продукти?" обаче е основният въпрос, който поражда много други въпроси свързани с контрола на предпричтията в млечния сектор

 

Новият стандарт въвежда изисквания за технология за производство на кисело мляко – от опаковката, етикета, съдържанието и всичко свързано с качеството на продукта. „Държа да подчертая, че българският стандарт не е задължителен за производителите, а е пожелание, но с него ние сме честни пред потребителите, като им гарантираме не само безопасността, но и качеството на предлаганите на пазара хранителни продукти”, заяви още Мирослав Найденов. „Имаме над 100 лаборатории, от тях ще останат само шест, които заедно с лабораториите на Министерство на здравеопазването, ще извършват изследванията. До две седмици и ще имаме и технологичната възможност да изследваме съдържанието на сухо мляко”, информира още министърът.

 

„Започвайки работата по създаването на стандартите, успоредно с това ще върви и структурирането на Агенцията и ще определим по какъв начин ще извършваме контрола. Докато работим по стандартите ще работим паралелно и по начините и метода за извършване на контрола им”, уточни министърът. По повод обсъждането на стандартите в сектор месо се обмисля въвеждането и на регламентация за влагането на соя в месните продукти. Очаква се в максимално кратки срокове представителите на браншовите организации да представят своите предложения за българските държавни стандарти, след което ще има заповед за междуведомствена работна група, която да гледа предложенията, които идват и да се прави оценка на тях.

 

Българският държавен стандарт (БДС) за киселото мляко ще се отличава от останалите кисели млека с това, че ще се произвежда от свежо прясно мляко с никаква добавки като сухо мляко, сгъстители, оцветители или консерванти. Най-важният въпрос тук обаче е как ще се осъществява контрола върху производствения процес? Днес в МЗХ бе заявено, че това трябва да се извършва на място от местните контролни органи, които ежедневно даследят технологията на производството. Последващият контрол до изхода от завода  пък трябва се контролира от органите на ДВСК. Млекопреработватели, пожелали анонимност, заявиха пред Фермер.БГ, че се опасяват от твърде възможен тенденциозен и псевдо контрол, който да облагодетелства определени предприятия пред други.