Коварен неприятел нападна зеленчукови насаждения в Южна България. Калифорнийският трипс (Frankliniella occidentalis Perg.) обаче не се ограничава само до там. 

Внимание: Царивечен стъблопробивач напада царевицата


Вредителят напада почти всички групи култури – зеленчукови, овощни, полски и технически. Той е сравнително отскоро по нашите географски ширини, но е с голямо икономическо значение, съобщи агрономът на Агри.БГ - Атанас Иванов. 


Атанас Иванов: Любимите му „жертви“ са патладжан, домати и краставици.


В оранжерийни условия неприятелят се развива непрекъснато. При полски условия, могат да се развият от 5 до 15 поколения, в зависимост от температурните условия. 


„При средни температури от 28 градуса, калифорнийският трипс завършва развитието си до 20 дни. Среща се в цветове от жълт до тъмно сиво-кафяв“, обясни Иванов.


Атанас Иванов: Калифорнийският трипс смуче сок от всички вегетативни части на растението (листа, завръзи, стъбла, пъпки и цветове).

снимка: Insect Images


Как да го познаем?
По нападнатите части се образуват малки, светли петна, които с времето увеличават броя и размерите си. Постепенно се сливат. Повредите по листата са и от двете страни. На мястото на обождането, неприятелят изсмуква паренхимната тъкан и уврежда структурата на листата. При млади растения високата плътност на неприятеля може да доведе до стопиране развитието на растението или деформации. При ранно нападение на пъпките и завръзите, те изсъхват.


Как да се справим с него?
От изключително значение е да се води навременна борба. Калифорнийският трипс, заедно с неговия „колега“ - тютюневия трипс, са преносители на вируса Бронзовост по доматите, който може да компрометира голям процент от посевите. 
Агроном Атанас Иванов съветва заразените растения с вируса да бъдат изкоренени и изхвърлени или изгорени извън насаждението. Борбата се води срещу преносителя. Земеделците трябва да имат предвид, че след заразяването няма да помогнат фунгицидни третирания.

снимка: southeastagnet.com


Борбата е съвкупност от наблюдения, третирания и агротехнически мероприятия. Прагът на икономическа вредност (ПИВ) е 8-10% нападнати растения или намерени неприятели по тях. 


Важно е да бъде унищожена плевелната растителност в и около насаждението. Плевелните растения са междинен гостоприемник на неприятеля. 


За мониторинг на възрастните се използват цветни (сини) уловки


„На пазара се предлагат комбинирани синьо-жълти уловки, чрез които се извършва мониторинг на белокрилката и трипса. От химичната борба могат да се използват системни, проникващи или транс-ламинарни инсектициди за контрол на неприятеля.
След прибиране на реколтата растителните остатъци трябва да бъдат унищожени. Препоръчва се дълбока оран на мястото“, обясни Атанас Иванов.


При оранжерийно производство се препоръчва пропарване на почвата или приложението на фумигант. Разбира се, фумигацията трябва да бъде извършена от квалифициран персонал.