Борсовият пазар продължава да бъде дефицитен,въпреки излишъците на зърно от реколта 2010 г., анализира Пловдивската стокова борса. На пазара активни са само заявките за покупка при липса на предлагане. Увеличението в котировката „купува” при пшеницата надмина 6 % и от 300-320 лв./т ценовият диапазон достигна до 340 лв./т без ДДС. За едногодишен период ценовият скок при суровината за насъщния достига 70 % – преди 12 месеца продавачите са заявявали цени от 200 лв./т без ДДС. Този изключително висок ценови ръст идва на фона на информацията, че добивите от пшеница бяха коригирани във възходяща посока – от 3,6 млн. тона на 3,8 млн. тона. За сравнение реколта 2009 год. бе в количество малко над 3,6 млн. тона. По този начин се затвърждава мнението, че ценово вътрешният пазар на пшеницата е повлиян в значителна степен от цените при износа, които достигат до 400 лв./т, а количествено са изнесени над 1,5 млн. тона. Борсовите експерти подчертават, че и при тази ситуация все още няма проблеми с вътрешното потребление, което е около 1,8 – 2 млн. тона.



Единствено проблем може да представлява размерът на остатъчното количество пшеница с хлебопекарни качества. По данни на Консултативния съвет по зърното 34,6 % от тазгодишната реколта притежава такива качества, т. е. количествено това представлява около 1,3 млн. тона. Брокерите очакват активизиране търговията и на вътрешния пазар поради намаляване темповете на износ, което ще доведе и до съобразяване на цените с вътрешното платежоспособно търсене. Мелничарите явно са успели да набавят пшеница при изгодни за тях цени и белег за това е стабилната коритовка на предлаганото брашно. Тип 500 продължава да е на ниво 533,33 лв./т, тип 700 – 516,67 лв./т, а тип 1150 – 433,33 лв./т без ДДС.



С липса на сделки се характеризира и пазарът на слънчогледа. След като преди две седмици цената на предлаганото олио се повиши с 4,65 % купувачите на маслодайни семена също увеличиха ценово намерениеята си за покупка с 25 % – от 560 на 700 лв./т без ДДС. Брокерите считат, че този ценови ръст е повлиян от задържане на количества от продавачите и създаване по този начин на изкуствен дефицит при положение, че тазгодишната реколта е със 100 хил. тона по-висока спрямо миналогодишната и достигна 1,405 млн. тона, а вътрешното потребление е около 400 хил. тона. Брокерите припомнят, че при тези котировки ценовото ниво за годишен период е повишено с над 94 % и то при наличие на излишни количества маслодайна суровина.