В района на Варна и Добрич се наблюдава пожълтяване на посевите от пшеница, съобщи пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

Фермери ангажират адвокати: Търсят си пари от дестилерии

Оказа се, че прогнозираните валежи отново подминаха Добричка област, а количеството влага в почвата е оскъдно, което пречи на нормалното развитие на посевите. Така зърнопроизводителите са изправени пред опасността от загуби на блокове още преди зимуването.

"Причините са комплексни – суша и муха, но най-вече от сушата, защото влагата е съвсем повърхностна. При нас сеитбата закъсня не заради това, че е имало дъждове, които да пречат на обработката, а заради сушата, която не позволяваше добра обработка на земята. Реално сеитбите започнаха след 15 октомври.

В Добруджа не паднаха сериозни количества дъжд. В района на община Крушари имаше 12 литра в началото на месец септември и после два пъти по три литра досега. Сушата си продължава", категоричен е Костадинов. 

По думите му пожълтяването се вижда във все повече полета и е на път да се превърне в тенденция.

Костадин Костадинов: „Миналогодишната пшеница почти не я видяхме, тазгодишната не знам ще я видим ли, защото при тази суша тя в момента пониква при нас. Картинката е съвсем различна при посевите в останалата част на България. Пшениците, които бяха засети по-рано, дъждовете им помогнаха за поникването, но едно студено и ясно време ще ги излъже и ще започнат бели. По прогноза се очакват дъждове от по 10 литра, надяваме се да паднат наистина.“

Председателят на НАЗ сподели, че в момента на места е започнало вече изплащането на рентите за тази година. Описва лаконично ситуацията като близка до тази с коронавируса -  „никой не вярва, че има суша, докато не го удари лично“. 

„В момента всеки се спасява по отделно – кредити и по какъвто начин намери. В Добруджа запаси от минали години нямаме, защото ни товарят рентите. Ние сме постоянно в кампания. Тази я изкарахме, но предстой пролетна кампания, за която също ще ни трябва средства, заяви Костадинов и допълни:

Очертава се трудна зима във всякакъв план.

Между 10 и 13% по-малко са засетите площи с пшеница по прогнозни данни според Костадинов. При нормални години декарите са около 12 млн., а сега са малко над 10 млн. дка, коментира той. 

Пшеницата е засята до толкова, че да изпълним изискванията по кръстосаното съответствие, категоричен е зърнопроизводителят.

Костадин Костадинов:При рапицата също има отлив. Очакваме данните от оперативните анализи да паднат, защото на места тя ще се развали. При нас рапицата почти не поникна. Ако на юг има рапици, които са на розетка, тук няма почти нищо. Някои стопани засяха малко ечемик, но не в границите на това, което беше преди. При тази култура също има спад в засетите площи.

В момента масово се разчита на пролетни култури, каза в заключение председателят на НАЗ.