Шестчасова онлайн среща между екипа на Министерството на земеделието и представители на растениевъдния сектор не е шега работа. Конкретика и решения на наболели теми така и не са се чули обаче, коментират за Агри.БГ присъствали. 

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

На фона на общите и заучени фрази, като баланс между секторите, Зелена сделка, устойчиво земеделие, на преден план излиза въпросът за тавана на директните плащания. Новото е, че въпреки онези 9 варианта, за които се говореше, но така и не разбрахме повече, сега екипът на Иван Иванов предлага нещо съвсем различно.

„Разбрахме, че ще има нови варианти по отношение на налагане на таваните по предложение на министерството, което ще бъде на обсъждане на Тематичната работна група на 17 януари. Ще предлагат нещо различно, което не го знаем какво е. Чакаме“, сподели председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) – Костадин Костадинов.

Пак тогава ще се дискутира недовършената работа по Първи стълб и интервенциите по Втори стълб, които ще минават нова ревизия, въпреки че времето за изпращане на Стратегическия план ни притиска.

„Попитахме по какъв начин ще става остойностяването на екосхемите, както и според коалиционното споразумение относно таваните по каква методика е определен коефициентът 2,5 средни работни заплати, защото по данни на Министерството на земеделието е 900 лв.

Освен това, пак по данни на министерството, се пада по един зает работник на 2300 дка, с което не сме съгласни. Много от браншовете около нас са в сивия сектор и те сами си го казват – нямат договори, нямат работници. Ако някой смята да работи с един човек 2300 дка, нека да заповяда и да започне. Първо, трябва да ги изкарат на светло и тогава да говорим“, категоричен е Костадинов.

Предложението за намаляване на интензитета на помощта по интервенциите по Втори стълб на 25% също е проблем. Още повече че машините са поскъпнали с 30-40% заради инфлацията, изискванията за еконорми и ред друг причини. 

„По изчисленията за СПО на министерството голям производител е над 3000 дка. С 3000 дка по изискванията на ДФЗ и малък трактор не можеш да си купиш. Тези 25% интензитет на помощта ти заминават за застраховки, такси, консултантски услуги. Защо да кандидатстваш изобщо при тези рестрикции“, пита реторично зърнопроизводителят. 

Той предупреждава, че ако не се прецизират текстовете на новите интервенции, които ще се прилагат от 2023 г., може да се повтори ситуацията с миналия прием по подмярка 4.1 за инвестиции в стопанствата.

„Да не стане пак много баби, хилаво дете и накрая се чудим коя гора да хванем. Защото тогава не искахме земеделска техника заради зърнопроизводителите и в един момент искахме нисколетящ кораб, който бере малини“, иронично заключава председателят на НАЗ.