Тази година беше тежка година по отношение на несигурността и незнанието какво трябва да направиш. Впоследствие се получи и едно засушаване в определени части на страната. Най-големият проблем за нас се оказа пазарът и то влезлите количества слънчоглед от Украйна. Тенденцията в тази посока е, че нещата не отиват на добре. Това каза за Агри.БГ Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

"По последни данни цената на слънчогледа Молдова-Украйна е стигнала нашите цени и се надявам да има развитие и цените ни да тръгнат малко нагоре, впоследствие да имаме и пазари, защото в момента няма абсолютно никакви пазари. Борсите играят. Това е една несигурност за всеки един купувач и всеки производител да продава", обясни той.

За ниските добави обаче виновно е не само засушаването, но и ливадната пеперуда.

"Знаете, че БАБХ не взе навременни мерки. Една заповед, която трябваше да се издаде, те я бавиха две седмици. А при издадена заповед нямаше кой да я вземе от бюрото на министъра и да я публикува. Създаде се една комисия за дерогация на определени инсектициди, които не се използват последните години. Защо не се използват? Заради изисквания на ЕС и има забранени активни вещества. Но заради неколкогодишното неизползване това е резултатът. Заедно с вноса от Украйна.

Пуснали сме продукти за дерогация, които ще ни помогнат да водим борба с хоботника, теления червей, диабротиката, която настъпва - един неприятел, който е непознат за нас. Досега не сме го виждали, защото по някакъв начин сме третирали семената си и сме се пазили в тази посока. Толкова мудна структура (БАБХ - бел.а) и безотговорна по отношение на решенията.

За какво плащаме тези данъци? Да храним търтеи? Досега винаги се съобразявахме, но вече не - който не работи, да си заминава и да дойдат хора, на които им е ясно какво правят", категоричен е председателят на НАЗ.

Вижте повече във видеото.