За огромни щети се готвят гръцките фермери, които отглеждат овце. Традиционно по това време на годината овцевъдите влизат в режим на свръхпроизводство, за да отговорят на нуждите на пазара. Сега обаче, в условия на пандемия от коронавирус, нищо не е както преди. Износът е силно затруднен, пише Agrocapital.gr.

Изместиха във времето и овцевъдния събор

Миналата година преди Великден гърците са изнесли 200 000 агнета с тегло 6-7 кг. Основно продукцията е била реализирана на пазарите в Италия и Испания, а също и в Германия. Същевременно 175 00 агнета са били внесени от Румъния и България - с тегло 10 кг.

Димитрис Мошос, председател на земеделска кооперация, казва, че в момента добитъкът в страната е намалял с 16%. Стопанствата са се свили с 20%.

70% от продукцията на гръцките фермери се изнася за Италия и Испания през последните 3 години, споделя Димитрис Пападакис, земеделски производител от Неа Силата, Халкидики. Той се чуди какво ще се случи с 5000-6000 агнета, които се продават в чужбина.

Икономическата обстановка в Гърция през последните 3 години се влошава. Овцевъдите са намалели от 192 на 92.

Сега не само губим приходите си от продажба на агнета зад граница, но и сме натоварени с разходи за изхранването на животните, за да можем да ги реализираме на по-късен етап. При това никой не знае дали и кога въобще ще можем да ги продадем, казва Пападакис.

Гръцките фермери този сериозен проблем да не бъде пренебрегнат от властите. Те искат да получат обвързаната помощ за животно, като размишляват и за допълнителна финансова подкрепа.

Не можем да останем вкъщи, защото нашите животни имат нужда от грижа. И ние им я осигуряваме 365 дни в годината, казва Стергиоу Кирчиос, президент на PEK. Той също така отбеляза, че тези дни са обявени мерки за финансова подкрепа срещу негативния ефект на коронавируса върху някои сектори в Гърция и пита - Не трябва ли и хората от първичния сектор също да получат такава? Кирчиос призовава да се замразят за няколко месеца плащанията на данъчни и осигурителни задължения в първичния сектор.

Накрая той отбелязва и че без коронавируса жизнеспособността на гръцките ферми е по-несигурна от всякога преди.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Животновъди: Дайте приоритет на родното производство

Съвети към животновъдите по време на COVID – 19

В кризата: Не внос, а повече родно животновъдство