Маститът при овцете може да нанесе сериозни щети на стопаните. Затова е препоръчително през този сезон да се обърне сериозно внимание - особено на овцете, които раждат за пръв път. Според специалистите те са най-застрашени, но заплахата важи и за по-възрастните животни в стадото.

Знаете ли как да подобрите доенето?

Инкубационният период на заболяването е от няколко часа до едно денонощие. То най-често възниква от 2 до 4 седмици, след като овцата е родила и затова в този период животните трябва да се наблюдават особено внимателно.

„Има овцевъди, които знаят отлично, че леталитетът при мастита може да стигне до 80%, но има и такива, които подценяват това заболяване. Затова е добре първо да напомним, че става дума за инфекциозна болест, предизвикана или от стрептококова бактерия или от грам-отрицателни аеробни фиксирани яйцевидни бацили”, обяснява ветеринарният лекар с дългогодишен стаж Цветан Ценов.

Заболялото виме е видимо изменено, уплътнено и болезнено. Кожата е почевеняла, пареща и напрегната. Отокът нерядко преминава и надолу по вътрешната повърхност на бедрата.

„Имал съм такъв случай с моя овца. Беше ми много тежко да я гледам как се мъчи. Повече лежеше, а когато я вдигах да стане, тя едва се придвижваше. Задните й крака стояха странно разкрачени встрани. Дори не преживяше, дишаше много тежко. Успях да я спася с антибиотици, но от доктора знам, че не всяко животно преживява тази болест”, разказва овцевъдът Димитър Иванов, който гледа 60 овце майки.

В по-напреднал стадий на болестта дори започва да окапва част от вълната на животното.

„Диагнозата категорично може да се потвърди в епизоотична лаборатория, но опитните ветеринари безпогрешно я разпознават и ако се действа навреме, животното може да бъде спасено. Задължително е обаче то да бъде отделено от останалите майки в друга кошара, защото заразата може да се пренесе и на други животни в стадото. Препоръчително е също преди доене вимето да се обтрива с топъл разтвор до 0,1% на натриев хипохлорат, а след процедурата да се намазва с дезинфекцираща емулсия”, съветва д-р Ценов.

Дори оздравелите овце е добре по възможност да не се смесват със стадото до пълното прекратяване на лактационния период. Ако след оздравителния период са налице видими изменения на вимето е препоръчително те повече да не се заплождат, а да бъдат продадени за месо.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правила и трудности в агнилната кампания

Породи овце отглеждани в България

Хранене и репродуктивност на овцете