Предстоящото девето издание на Национален събор на овцевъдите в България се отлага за по-късно през годината заради глобалната криза с разпространението на коронавируса, съобщиха организаторите.

И овцевъдите заговарят за кооперативи

Съборът е едно от най-масовите ежегодни събития в страната край Петропавловскя манастир до град Лясковец. В неговата организация участват браншови структури и организации, стотици фермери, производители на био храни, селскостопанска техника и оборудване, занаятчии, фолклорни изпълнители, самодейци. Всяка година привлича стотици хиляди посетители от цялата страна.

Организаторите на събитието са Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) и общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица. 

Те ясно осъзнават заплахата, която коронавирусът представлява за здравето и живота на хората. Отнасят се отговорно към ситуацията и смятат, че е невъзможно да осигурят спокойни и максимално добри условия за участие и провеждане на събитието на предварително обявените дати.

Затова деветият Национален събор на овцевъдите ще се проведе не според плановете – от 8 до 10 май, а в друг период от годината според възможностите и обстановката, уточняват организаторите.