Глобалната криза с разпространението на COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас поставят пред сериозно изпитание бизнеса на земеделските стопани.

Съвети към животновъдите по време на COVID – 19

Все повече браншови асоциации излизат с предложения към държавата как да се направи така, че загубите на техните членове да бъдат възможно най-минимални. Едно такова отворено писмо до министъра на земеделието изпрати и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

За близо 8000 фермери, които се занимават с овцевъдство и козевъдство у нас, ситуацията може да стане критична. Наложените мерки влияят както върху отглеждането на животни, така и върху реализирането на продукция, пишат от Асоциацията.

В периода на Великденските и Гергьовденските празници техните членове реализират най-голям обем от своята продукция на вътрешния пазар и в чужбина. Тази година обаче заради пандемията с коронавируса потребителите няма да могат масово да купуват агнешко месо директно от фермите. 

„Това ще е удар върху производителите, които от своя страна, няма да могат да направят и износ, включително за такива традиционни пазари, като Италия и Хърватия“, опасяват се браншовиците.

НОКА: „Браншът е в състояние да задоволи очертаващото се оскъдно потребление на агнешко месо за цялата година.“

Единствената възможност за фермерите е тяхната продукция да стигне до максимално много потребители на вътрешния пазар. Това може да стане, ако търговските вериги приоритетно предлагат в обектите си изцяло агнешко месо с български произход. 

„Това ще гарантира на потребителите доказан качествен продукт, а на производителите – доходи, с които да запазят стопанствата си и да осигурят семействата си“, убедени са от Асоциацията.

За да се пресече спекулата в търговията с храни преди Великден, от НОКА призовават агроминистерството да сформира Щаб по обезпечаване на продоволствието на населението, както и да проведе масирана кампания в подкрепа на родното производство.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

По-дълъг срок за данъците: Фермерите подават декларации до 30 юни

В кризата: Не внос, а повече родно животновъдство

Изместиха във времето и овцевъдния събор