За сектора на розопроизводството сме осигурили средства за две компенсаторни мерки, съобщи Явор Гечев, заместник-министър на земеделието, за Агри.БГ.

Явор Гечев: 6 млн. евро са оставени ненотифицирани по ПРСР

Една от мерките, за които браншови представители настояваха, беше събиране на зелено подобно на лозарския сектор.

„Събиране на зелено е чудесна мярка, но ние на практика сме в кампания по прибиране на розовия цвят. Един от големите проблеми е, че са изтървани половината инструменти по отношение на розите. Мисля, че понаваксахме с две мерки, които разработихме и за които сме осигурили средства на този етап“, увери Явор Гечев. 

И двете мерки ще бъдат компенсаторни. За едната, която е насочена към преработвателите, вече се знае, но ще бъде с нови параметри.

„По отношение на изкупуване на розовия цвят, ще има леки промени в изискванията. Целта е при изкупни цени над 2 лв./кг цвят, да има дотация за преработвателите от 30 ст./кг“, уточни Гечев. 

Другата мярка, която се разработва в момента, е за самите земеделски стопани. За тях се придвижва около 100 лв./дка за розов цвят, останал на полето. 

„Двете мерки ще бъдат изплатени след приключване на кампанията, след като се отчетат договори, фактури. Надяваме се, че това ще се случи преди септември. Смятам, че действията на администрацията трябва да са съобразени със земеделските производители, а не обратното“, категоричен е заместник земеделският министър.

По отношение на лавандулата той не очаква точно същата ситуация.

„Там нещата са малко по-различни. Да, стрес ще има, но не мисля, че ще има значими проблеми с лавандулата“, убеден е Гечев.