На 26 май стана ясно, че Явор Гечев отново е назначен за заместник земеделски министър, след като през 2013 – 2014 г. е заемал същия пост в служебния кабинет на Пламен Орешарски. Сега той отговаря всичко, свързано с растениевъдството, включително биоземеделието, лозата и виното, както и за директните плащания, общите политики по отношение на сектори, законодателство, стратегии, дори градушките.

В Министерството на земеделието няма средства по схемите за плащания

В интервю за Агри.БГ на изложението БАТА АГРО в Стара Загора той изрази оптимизъм, че служебният екип ще остави определени политики в сектора, въпреки че се очертават едни трудни три месеца.

Г-н Гечев, какво наследство заварихте от предишния екип на земеделското министерство?

Едно от нещата, за които избеснявам, е, че 6 млн. евро са оставени ненотифицирани по ПРСР за COVID мерките. Всички знаем какви бяха те – лесни за приложение, даване на всички. Но държавата е можела да прехвърли до 2% от всичките пари, а тя е прехвърлила 1,7%. Сега обаче е постефектът от кризата. Тоест определени сектори, които не са имали потреблението на своите по-бутикови и луксозни стоки, срещат големи проблеми. 

Например както в лозарството направиха мярка за съхранение. Тоест като няма пазар, поне по някакъв начин да бяха измислили нотификация, с която да минимизират стреса и преработвателите да имат кешови пари. Защото, ако те не изкупят продукцията, става още по-голям проблем за самите фермери. Но това не е използвано по отношение на ПРСР и сме оставили ненотифицирани едни 6 млн. евро, които са изключително жизненонеобходими сега. 

Върху какво работите сега?

Всеки ден сме в срещи с браншови представители. Въпросът е тези срещи да не са протоколни. На тях присъстват и хората, които да свършат работата след това в много оперативен порядък. Като че ли министерството по отношение на общите неща е заспало от март – април насам. Рутинните неща, които късат нервите на всеки земеделски производител, просто си седят. Преписки има безкрайно много. 

Важно е устойчиво да се правят неща, които да са публични и да са в диалог със земеделските производители. Публичността е най-доброто лекарство за лошата демокрация. Когато всичко се знае, може би тогава нещата са по-добри. Но това не изключва на практика смелостта да правиш политики в сектора. Както сега се опитваме да направим нещо по-трайно за розите, за да не бъде същото и догодина. 

Разбрахме, че сте намерили начини за подпомагане на розопроизводителите. Но след тях ще дойдат и пчеларите, които също са в затруднение…

Ще се справим с всичко, спокойно. Човек трябва да вярва и вместо да се чуди какво да прави, да търси варианти. Тези 3 месеца ще са трудни. Надявам се веднага след това просто да заработят нещата на бързи обороти. Да има актуализация на бюджета, защото когато си в криза, ти трябва помощ от държавата. Когато всичко ти е наред, можеш да се оправиш и сам.