Категоризирането на културите, определянето на ставките по обвързаната подкрепа и допустимостта по мерките от ПРСР са изградени на субективни преценки, а не на обективна реалност. Това смята младият зеленчукопроизводител Даниел Петров, чието стопанство е изцяло модернизирано по западен модел, а в него се отглеждат предимно моркови.

До Калифорния и обратно: Рецептата за успех на млад зеленчукопроизводител

Пред Агри.БГ фермерът разказа за своя ентусиазъм, обикаляне на света в събиране на опит и как това му помага да развива едно по-различно, отговорно и рентабилно земеделие. В същото време младият производител е изненадан от данните и методиките, с които работи земеделското министерство при определянето на политиките и финансирането на селското стопанство у нас.

Даниел Петров: Министерството няма абсолютно никаква представа за реалността, бори се с едни браншовици, които защитават сектора, но понякога и лични интереси.

„Нещата в този процес понякога се изкривяват много, иска се дори и невъзможното, за да се получи повече за определени култури, а в същото време, други, за които няма кой да настоява толкова, биват оценени и субсидирани много по-малко. Влизането на морковите във втора група за обвързана подкрепа е пример за това. Обяснението беше, че разходите за тази култура били 400 лв./дка, което обаче не е така. Само професионалните семена са 250 лв. Разходите за декар са над 1400 лв., ако нямаш комбайн за моркови“, допълва Даниел.

Според модерния зеленчукопроизводител тези несъответствия водят до редица проблеми при кандидатстването по мерките от ПРСР. Той споделя личния си опит от приема по подмярка 4.1 за купуването на техника.

„От този програмен период не успях да купя нито един актив, кандидатствам с моркови. Подадох проект с бизнес план за производство, разходи и т.н. Чаках две години да ми дойде решението и накрая получих отказ с обяснението, че бизнес планът ми не издържа. Според тяхната методика, която дори я няма в наредбата, аз не мога да произвеждам 3970 килограма моркови на декар, а само средния за региона – 2734 килограма. Още по-абсурдно е, че първо ми отказват едно поливно съоръжение, а после и целия проект, защото не излизали сметките“, разказва Даниел.

По думите му в документите за добивите му от предходните две години ясно се вижало, че е произвеждал по над 5-6 тона моркови от декар, а в някои полета – над 10 тона. Той приложил фактури към големи търговски вериги, с които работи, но въпреки това не го одобрили.

Даниел Петров: В Нидерландия и Полша например това е нормален добив, не виждам защо се приема за невъзможно. А и нали кандидатствам за модернизация, която е за увеличаване на добивите.

Даниел решил да си потърси правата в съда и се сблъскал  с поредната дълга, тромава и абсурдна процедура. Разказва, че вече повече от година и половина чака назначаването на дело.

Все пак той не е напълно обезверен, нещо повече – смята, че много хора от администрацията се опитват да си свършат работата, но има генерални проблеми. По думите му със земеделските служби на местно ниво се работи много добре. Като цяло отчита и промяна в правилната посока на земеделието у нас, но тя е неминуема и не винаги е обусловена от политически действия.