Нидерландия обмисля да насочи към кланиците близо ⅓ от добитъка в страната, за да ограничи емисиите и замърсяването с амоняк. Този план може да доведе и до намаляване на земята, която се използва за отглеждане на животни, съобщава Green Queen.

Доклад: България има горещи точки на нитратно замърсяване

Депутатите в страната пристъпиха към обсъждане на тази възможност, след като Върховният съд на страната постанови, че правителството нарушава законодателството на ЕС, като не успява да се бори с излишните азотни емисии в околната среда.

Новият план ще накара повечето фермери да намалят стадата си с близо ⅓. Възможностите са две - те да продадат правото си да отглеждат животни или да продадат земята си.

Като се има предвид, че нидерландската животновъдна индустрия може да се похвали с повече от 100 милиона говеда, свине и пилета, трябва да бъдат заклани десетки милиони животни.

В момента страната е най-големият износител на месо в ЕС и един от водещите производители в региона. Животновъдството допринася най-много за генерирането на емисии в хранително-вкусовата индустрия.

Производството на месо и мляко е отговорно за повече емисии от парникови газове, отколкото всички автомобили и микробуси в рамките на ЕС, взети заедно, сочи доклад на Greenpeace от миналата година.

Нов доклад на Meat Atlas 2021 гласи, че в световен мащаб петте най-големи световни компании за месо и млечни продукти заедно генерират повече емисии от петролните гиганти като BP или Exxon.

Замърсяването с амоняк в Нидерландия

Извън огромния си въглероден отпечатък, животновъдството се отразява негативно върху водата и почвата. Отглежданите животни произвеждат оборски тор, който отделя амоняк, когато се смеси с урината. Оттичането на това азотно съединение може да увреди естествените местообитания във фермите, но и околната среда чрез езера и реки.

Ние сме сравнително малка държава с много жители, голяма индустрия, транспорт и селско стопанство, така че достигаме границите на това, което природата може да посене, заяви говорителят на земеделското министерство Руди Буис пред Guardian.

Трябва да се справим спешно с проблема с азотното замърсяване. Това означава, че трябва да бъдат направени избори в кратък срок, допълни той.

Очаквано, нидерландската селскостопанска индустрия побърза да отправи критика към новия план, докато еколозите го приветстваха. Служебният министър на земеделието Карола Шутен от своя страна се опита да тушира тревогите, уточнявайки, че принудителната продажба на земя ще бъде крайна мярка.

Това е стъпка в правилната посока, заяви Брам ван Лиер от кампанията “Приятени на Земята”.

Скорошно проучване показва, че сред нидерландската общественост има широка подкрепа за забрана на индустриалното земеделие и други предложения за ограничаване на емисиите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери произвеждат строителни материали от земеделски отпадъци

Министерството пита: Да се забрани ли отглеждането на норки у нас?

Животновъд: Не може да се ползват пасища без да се плаща