Какво ще направите, ако климатът е твърде сух и нямате достатъчно зелена трева, за да храните млечните крави? Съвременните технологии предлагат контролирана роботизирана фермерска система като решение. Тя не само пести ресурси и решава проблема с работната ръка, но и подобрява производителността на животните, информира Dairyglobal.net.

Как пясък се превръща в почва

Джим Кноусен притежава ферма в Тексас, САЩ. Тя е създадена преди 45 години. В момента в нея се отглеждат 1100 млечни крави и се обработват 3000 ха земя. Стопанството изпитва сериозни проблеми през сухите периоди от годината. Затова Кноусен решава да се довери на технологиите и да създаде смарт кула, която ще се превърне в най-голямото съоръжение за отглеждане на фураж на закрито в цял свят.

За да се справи с дефицита на вода, съхранявайки производителността на млечното стадо, фермерът се свързва с компания, която е специализирана в контролираното отглеждане на фуражи целогодишно.

В „кулата“ ще се произвеждат над 131 кг фураж на ден с по-малко от 5% от водата, която обичайно се използва в конвенционалното земеделие. Тази икономия ще бъде решаваща за намаляване на въздействието на сушата върху производството.

Във фермата на Кноусен се намира втората по рода си смарт кула. Такава вече съществува в Елберта, Юта, и произвежда около 13 600 кг фураж на ден. Функционира в най-голямата мандра в Юта, която дои около 7500 високопроизводителни крави. Целият процес е автоматизиран с помощта на сензори и системи за компютърно зрение, които измерват температурата и влажността на въздуха, теглото, стойностите на светлината за растеж и развитието на растенията. Тези данни са интегрирани в операционната система на всяка кула и служат за подобряване на производствения процесор.

Този оптимизиран начин за производство на фураж не само пести разхода на вода, време, работна ръка и пространство. Той подобрява здравето на животните и повишава продуктивността им.

Отглежданият по този начин фураж съдържа повече протеини, захари, нишесте и е по-лесен за усвояване.

Технологията може да бъде използвана в цял свят. Тя контролира по всякакъв начин производствената среда, осигурявайки гъвкавост и възможност да се събират много повече данни за развитието на културите. Като резултат се произвежда пълноценен фураж за млечни крави в рамките на от 5,5 до 7 дни.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кошерът през вековете: от кош до пчелна Дева

Създадоха смарт тор от грах и леща

Градът на бъдещето ще се самоизхранва