Обявите за продажби на месодайни говеда стават все повече. В специализираните фейсбук групи се предлагат цели стада. След като получихме редица сигнали за фалити и разпродажби в млечното направление, отправихме поглед и към месодайното. Наблюденията ни са, че ситуацията далеч не е по-добра, а зимата тепърва предстои.

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

Телета, крави, юници, бици...от породите Ангус, Херефорд и други се предлагат ежедневно за продан. „Годината не е лесна, ако нямаш собствено производство на фураж, не знам как се издържа”, коментира пред Агри.БГ младият говедовъд Иван Венински.

Той наскоро е прибрал под навес на така нареченото „жертвено пасище” от 250 дка своите стада от Абърдийн Ангус. През по-голямата част от годината Венински отглежда животните пасищно, на чист планински въздух в Родопа планина, през останалото време ги храни с ливадно сено,силаж, люцерна - собствено производство. Имено този затворен цикъл смята, че го спасява в такива трудни времена.

"Царевичния фураж силаж е поскъпнал двойно от миналата година. Увеличението на цената на мегаватчас вече достига над 448% спрямо същия период на предходната година. Постоянно растящите цени на горива също рефлектират върху сектора", категоричен е говедовъдът и дава пример:

„Аз работя на ишлеме и произвеждам краен продукт. На цеха за преработка обаче разходите му са се увеличили в пъти заради скъпата електроенергия, а това е енергоемко производство. Аз като животновъд също съм потърпевш по веригата, защото таксите, които плащам, ще се повишат.

Иван Венински: Трябва да се създадат условия - законови и технологични, даващи възможност мляко и млечни продукти, месо и месни продукти от животни, отглеждани в малки и средни ферми, да се реализират като краен продукт на пазара. От фермата до трапезата.  

По думите му това и сега се прави, но незаконно. Убеден е, че такава възможност ще внесе фитосанитарен контрол върху тези продукти. "Много хора предпочитат за лична консумация да купуват продукти от домашни животни, а не от конвенционални ферми", добавя говедовъдът.

Снимка от стопанството на Иван Венински

Според Иван лоялните клиенти на продукцията му си остават такива дори в криза, засега пазарното търсене не е намаляло, но ако кризата продължи, може да се очаква отлив, а и производителите няма да могат дълго да задържат цената за крайния потребител.

Всичко това се развива на прага на зимата, когато тепърва предстоят важни мероприятия и още разходи за животновъдите. След по-малко от месец в стопанството на Венински ще започне изкуственото осеменяване. Много е важно през този период животните да са в добро здраве. Стопанинът е категоричен, че най-добрият гарант за това, е качествената храна.

Дали обаче и колко крави тази зима ще се хранят пълноценно и доколко ние, потребителите, ще можем да намерим и да си позволим качествено българско месо?