Проектни предложения, които включват чувствителни сектори, осигуряват устойчива заетост, внедряват иновации и цифрови технологии или са разработени в райони с природни и други ограничения имат предимство при оценяването по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“.

Приемите по инвестиционните мерки 

Оценката и класирането на проектите се извършва от оценителни комисии от Държавен фонд „Земеделие“ - РА. Какви са точките, които ще дадат предимство на кандидатите – това разясни на онлайн събитие Михаела Козовска от Областния информационен център в Добрич. 

Ако проектът включва инвестиции в сектор „Плодове и зеленчуци“, „Животновъдство“, „Етерично-маслени и лечебни култури“, ще получи приоритетно 20 точки. Условието е над 50 % от разходите да са насочени към тези чувствителни сектори. Същият брой бонус точки ще носят проектните предложения на Групи или Организации на производителите.

Още 10 точки ще получат проектите на земеделски стопани, при които средноаритметичният размер на печалбата от последните 3 години е по-голям от общата стойност на разходите в проектното предложение. Бонус от 5 точки носи запазването на броя работни места, установен през годината, предхождаща кандидатстването по подмярката.

Ако фермерът се е насочил към производство на сертифицирана биологично чиста продукция, той също попада сред приоритетите и ще получи 5 точки.

С предимство ще се оценяват проектите с инвестиции за напояване, в които най-малко 35 % от разходите са насочени за поливни системи и използват вода от „Напоителни системи“. Това ще им донесе 15 точки.

Ако 15 % от инвестициите в даден проект са предвидени за опазване на околната среда и екологични инициативи, то бонусът е от 10 точки. 
Сред приоритетите на подмярката попадат още инвестициите в цифрови технологии, автоматизиране на работните процеси, въвеждане на иновации. Това носи 15 точки на съответния кандидат, заложил тези цели в проекта си. Бизнес планове в необлагодетелстваните райони дават 5 точки. За да отговарят на това условие, 70 % от обработваемите площи или от животновъдните обекти на фермера трябва да са разположени в места с ограничения или в Натура 2000. 

Крайният срок за кандидатстване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ е 23 юли 2021 г. Минимален размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 29 337 лв., а максималния – 2 млн. 933 лв.