Още в началото на своя служебен мандат земеделското министерство даде заявка, че ще работи върху два закона – Закон за коопериране в земеделието и Закон за браншовите организации. 

Не изпускайте сроковете през юли

Кооперирането не е ТКЗС-та от едно време, a е съвременен вариант, от който производителите могат само да спечелят, убеден е Явор Гечев. Той дава за пример един малък производител, който трябва да плаща данъци, осигуровки, на счетоводител и още куп неща. Като разход му се връзват поне 600-700 лв. на месец. 

„Но ако той членува в кооператив, този кооператив може да е данъчното осигурително лице. Истината е, че най-малките са най-малко конкурентоспособни. И когато органите на реда отидат на проверка на някоя борса, започват от малките, което е трагедия за тях“, обяснява земеделският зам.-министър в интервю за Дарик.

По думите му наредбата трябва да се пренастрои така, че производителите да могат да комасират продукцията си и заедно да я продават на пазара. Дори да я отглеждат поотделно, държавата да може да ги подкрепи с гаранционни фондове, когато окрупняват продукция още на зелено. 

„Какво пречи държавата да направи гаранционен фонд, така че, когато земеделски производители се кооперират и заедно подписват договор за доставка, то държавата да влезе и с пари в цялата тази работа. Ако е при всеки поотделно, не може да го направи“, категоричен е Гечев.

Коопериране може да се прави и за изграждане на поливни съоръжения, включително за стопанисване на държавна инфраструктура за напояване. Друг вариант е животновъди да направят обща малка мандра, да произвеждат местен продукт и го продават директно на пазара. 

Вторият закон, по който се работи, е за браншовите организации. На първо време такива ясни критерии за представителност могат да бъдат разписани още в Стратегическия план. Според Гечев дори не е задължително това да стане със закон, може и с наредба, в която е записано, че за целите на Програмата за развитие на селските райони една национална браншова организация следва да отговаря на дадени изисквания. 

„Между другото това го има в Закона за кооперациите от 30 години насам. Защото неправителствената организация няма знак за равенство с браншова такава. Поне трябва да знаем кой представлява дадената организация и министерството да поддържа регистри на всички национално и регионално представени организации“, убеден е зам.-министърът.