Китай е на път да спре вноса на руски пчелни продукти. За това съобщава Руската федерална служба до ветеринарен и фитосанитарен надзор, позовавайки се на информация на държавното управление в НР Китай, пише kazakh-zerno.kz.

Имат ли икономическа стойност пчелите?

От съобщението на регулаторните органи в Китай става ясно, че в руския мед са регистрирани остатъци от вещества, които са забранени за употреба в страната. Става дума за следи от метронидазол, фуразолидон, хлорамфеникол и фурацилин.

В доклада на руската служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор се посочва, че във ветеринарната служба в Алтайския край не се провежда лабораторен мониторинг за следи от забранени и вредни вещества в меда. Това пречи на качествения контрол над работата на руските компании-износители.



Китай е уведомил руските власти, че при регистриране на втори случай на нарушаване на ветеринарно-санитарните изисквания и норми може да бъде въведена пълна забрана на вноса на пчелни продукти от Руската федерация.

В отговор службата по надзор е инструктирала руските производители да спазват стриктно изискванията в производствения процес и да провеждат мониторингово изследване на пчелните продукти по показателите за безопасност.